Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Mikael Jedenberg, vd på Pikenborg, blickar upp på Öijared hotell, som stod klart 2014.
Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Mikael Jedenberg, vd på Pikenborg, blickar upp på Öijared hotell, som stod klart 2014.

Två byggprojekt visas upp i Venedig

Lerum/floda

Inte bara ett utan två byggprojekt från kommunen finns med när världens största utställning av aktuell arkitektur och stadsbyggnad arrangeras i Venedig den här veckan. Det är Öijared hotell och Sörbranten i Norra Hallsås som visas upp.

Arkitekturbiennalen i Venedig är världens viktigaste arena för samtida arkitektur med närmare 60 deltagande länder och har arrangeras vartannat år sedan 1980. En av årets stora satsningar är en sammanställning av nordisk arkitektur, och när den Nordiska paviljongen invigdes av kulturminister Alice Bah Kuhnke i helgen så bjöds omvärlden in för att bland annat kunna titta på Öijared hotell och Sörbranten.

– Det känns häftigt att få visa upp hotellet i ett så kvalificerat sammanhang, säger dess arkitekt, Johan Brandström, i ett pressmeddelande.

När han ritade den nya hotellbyggnaden var han noga med att den skulle smälta in med naturen och klubbhuset, som var stjärnarkitekten Gert Wingårdhs genombrottsprojekt.

– Byggnadens material är valda med omsorg och fasadens ribbor hämtade ur den omgivande skogen. I hotellet kan besökaren uppleva skogens tystnad och förmåga att absorbera ljud, liksom eldens förtrollande och samlande kraft, säger Johan Brandström.

Samma hänsyn till omgivningen har även Sörbrantens arkitekt Mikael Sonnsjö haft. Han har varit med i planeringen av hela bostadsområdet och hans egna byggnader är tolv enfamiljshus på en brant slänt.

– Bergshällar och träd har i så hög grad som möjligt sparats i nära anslutning till husen. Detta förhållningssätt, att bygga på naturens villkor och ta tillvara kvaliteterna på platsen kännetecknar området i stort, säger han i ett pressmeddelande.

Utställningen i Venedig pågår mellan den 28 maj och 27 november.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher