• ÄLSKAR SIN MOTORCYKEL. Janne Lucas Persson köpte sin första motorcykel när han var 18 år. Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • mohammed ali. Janne Lucas Persson skrev en låt till Mohammed Ali, som också spelades på dennes begravning.
  • FÄLTARTIST. 14 gånger har Janne Lucas Persson arbetat som fältartist, bland annat i Libanon och på Cypern.
  • VÄXELN HALLÅ, hallå. Janne Lucas Persson blev välkänd när han 1980 medverkade i Melodifestivalen och kom tvåa.

Janne Lucas trivs vid Mjörns strand

BJÖRBOHOLM

Sitt första framträdande hade han inför Kalle Jularbo, då han som femåring spelade dragspel i en musikaffär.
Musiken har alltid varit en stor del i hans liv. Känd för svenska folket blev han 1980, då han kom tvåa i Melodifestivalen med Växeln hallå, hallå.
Sedan några månader bor musikern Janne Lucas Perssons i en röd villa intill Mjörn.

– Vatten betyder mycket för mig och tidigare bodde vi i Gottskär, där vi hade båt.
– Nu är båten såld och jag ska inte köpa någon ny. Jag är färdig med den delen, har inte tid, men motorcykeln har jag kvar.

Idag är Janne aktiv i Cadillac Band och det blir en hel del spelningar runt om i Sverige. Han är också engagerade i Elvishuset på Lilla Ön, så flytten till Björnboholm var inte främmande.
– Vi hittade det här huset med den fantastiska utsikten så vi bestämde oss för att flytta.
– Det finns mycket att göra på huset och jag är en händig person, problemet nu är att tiden inte räcker till.

Ledde gospelkör
Sambon Susanne träffade Janne för tolv år sedan, när hon började sjunga i den gospelkör som han ledde i Onsala.
– Jag mötte kyrkoherden i mataffären och han frågade om jag hade en ledig dag för att leda kören så det blev på torsdagskvällarna.
– Jag ledde den i över 30 år och det var en mycket rolig tid. Samtidigt startade jag en rockskola för ungdomar.

Janne Persson föddes för snart 69 år sedan i Göteborg. Han växte upp med mamma och pappa, samt en fem år äldre bror.
– En del tror att jag är en ”Frillesåsgrabb” och det var jag på somrarna för min mormor och morfar hade en gård där.
Jannes äldre bror hade börjat spela dragspel, något som femåringen inte fick röra. Istället spelade han på allt han kunde hitta en ton i, och han fyllde och tömde kastruller och glas tills tonen var ren och klar. Men en dag kunde han inte längre motstå dragspelet utan smet in i en skrubb och började spela.

Absolut gehör
– Jag hade hört Kostervalsen så det första jag gjorde var att spela den. Det visade sig att jag har absolut gehör.
När familjen några månader senare besökte Hagströms musikaffär fick Janne möjlighet att prova på olika dragspel. I affären befann sig Kalle Jularbo, som blev imponerad av den lille pojkens spel.
– Han frågade om jag ville spela för honom, så det gjorde jag. Sen sa han till min pappa att köpa grabben ett riktigt dragspel, så på den vägen blev det.
Året därpå fick den musikaliske lille pojken sitt första piano och han började spela klassisk musik för fröken Pallinder. Janne övade nästan aldrig, men fick ändå alltid beröm av sin lärare.

Fick skivkontrakt
I tidiga tonåren startade Janne sitt första band som kallades Lucas band, eftersom en god vän hette det. Som 19-åring vann de Nalens Popbandstävling och samma år fick han skivkontrakt med Stickan Andersson på Polar music.
– Därefter rullade det bara på och under tio års tid var jag väldigt produktiv och skrev en mängd låtar och har släppt över 20 plattor.

I början av 70-talet flyttade Janne Lucas till Las Palmas där han under ett år spelade i husbandet på Peter Holms Visklubb. En kväll när han var på väg till spelningen stoppades han på gatan av människor som hört i svensk radio att Stickan Andersson ville ha kontakt med honom.
– Han ville att jag skulle ut på sommarturné med Ted Gärdestad och Lena Andersson, vilket jag naturligtvis gjorde.
Efter den sommarturnén följde intensiva år med skiv-släpp och spelningar tillsammans med bland andra Ola Magnell och Pugh Rogerfelt. Han kompade också Jerry Williams i hans Rock`n roll turne´.

Tackade nej till ABBA
– Samma år som jag började på musikhögskolan gjorde ABBA sin första stora turné och jag fick frågan om jag ville följa med som pianist. Då tyckte jag utbildningen var viktigare, så jag tackade nej.
– Det var kanske synd, för alla var med.

Några år senare blev Janne huspianist i Vi i femman. Först visste han inte om han vågade, men testade och blev kvar i dryga tolv år.
Så var det dags för det stora genombrottet. Lasse Holm kom med en låt, men Janne blev inte speciellt imponerad, men då Gert Lengstrand kompletterade den med texten var schlagern Växeln hallå, hallå född.
– Jag ändrade uppfattning och tycker fortfarande att det är en väldigt bra låt.
– I Melodifestivalen 1980 kom jag tyvärr tvåa efter Tomas Ledin. Det kändes naturligtvis skit, men låten blev en hit. Den spelar jag mer än gärna, då alla vill höra den.

Tre skivor i Japan
Janne Lucas Persson var även med i Melodifestivalen året därpå med Rocky Mountain, som han själv skrev musiken till. Nu följde flera år av spelningar i de nordiska länderna och en hel del nya skivor producerades, bland annat tre instrumentala plattor som släpptes i Japan.
Han har också varit fältartist, inte mindre än vid 14 tillfällen i bland annat Libanon och på Cypern. Varje period varade i tio dagar.
– Det var vansinnigt roligt och jag knöt mycket kontakter.

Gifte sig och fick barn
Vid sidan av alla spelningar passade Janne på att gifta sig och fick sönerna Rasmus och Mattias. Familjen flyttade till Gottskär på Onsalahalvön och Janne startade gospelkören och rockskolan.
Under alla intensiva år har Janne motionerat mycket och sprang tidigare ett par mil i veckan.
– Jag gillade att springa tidigt på morgonen, det är väl därför jag orkat hålla igång, men när jag var runt 55 år trappade jag ner.

I dag är han snart 69 år och lägger mycket tid i The Cadillac Band, som spelat med många amerikanska storheter. Han har även varit med att bygga Elvishuset på Lilla Ön i Floda, som egentligen heter TCB House of Music.
– Alla musikintresserade har ju inte råd att åka över till USA för att se Elvis hus på riktigt, så nu får de chansen att se kopian i Floda.

Inom kort åker The Cadillac Band till bland annat Nashville och Jackson för att under sex veckor turnera. För sju år sedan valdes bandet in i Rockabilly Hall of Fame.
– Den kommande resan ser jag verkligen fram mot.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det