Arkivfoto: Carina Svensson
Åsa Qvist Ek är chef på den nya näringslivsenheten.
Arkivfoto: Carina Svensson
Åsa Qvist Ek är chef på den nya näringslivsenheten.

Ny enhet ska stärka näringslivet

Lerum

Dåliga betyg i rankingar och missnöjda företagare har präglat Lerums kommuns näringslivsarbete. Men nu sjösätts en renodlad näringslivsenhet, som bland annat ska leda till ett mer dynamiskt arbete och bättre kommunikation med företagarna.

Det är från och med imorgon, torsdag, som kommunen formellt återinsätter en näringslivsenhet. Detta efter en utredning där man tagit hjälp av en konsult, intervjuat lokala företagare och lyssnat på önskemål från näringslivsrådet, där både företagsföreningar, politiker och tjänstemän finns representerade.

Det har även tidigare funnits en näringslivsenhet, men i flera år har personalen som jobbat med näringslivs- och turismfrågor saknat en naturlig plats i organisationen. Åsa Qvist Ek, som blir chef för enheten, beskriver hur hon och hennes kollegor nu lämnar tillvaron som ”löshästar”.

– Det känns jätteroligt. Det är viktiga och publika frågor och med en egen enhet har vi en egen budget och mandat, vilket gör att vi kan agera snabbare och vara tydligare, säger hon.

Ambitionen är att förbättra kommunikationen och dialogen med företagarna. Åsa Qvist Ek lyfter fram vikten av plattformar, ett arbete som redan har startat. Bland annat genom det nämnda näringslivsrådet, samt upphandlings- och myndighetsråd. Man ska också öka antalet företagsbesök.

– Framför allt tror jag att företagarna kommer att känna att de har större möjligheter att påverka och vi kommer att ha fler aktiviteter som vi både anordnar själva och tillsammans med näringslivet.

Lågt på ranking

LT skrev i juni om kommunens dåliga resultat i Svenskt näringslivs företagsranking. Lerum var en av landets fem kommuner som rasat mest, då man föll från 75:e till 146:e plats. Samtidigt fick Lerum dåligt betyg, under riksgenomsnittet, i en annan undersökning från SKL. 

Kommer den nya enheten att leda till bättre resultat nästa år?

– Det är alltid vanskligt att säga, men förhoppningen är att vända trenden så fort som möjligt. Inte för rankingens skull utan för att alla företagare ska känna att det är en bra kommun, men då ökar vi på rankingen samtidigt, förklarar Åsa Qvist Ek.

Enligt kommunalrådet Dennis Jeryd (S) har en näringslivsenhet praktiska fördelar, likt dem Åsa Qvist Ek nämner, samtidigt som kommunen signalerar vikten av frågorna.

– I Lerums kommun finns det framför allt väldigt många små företag och då är det viktigt att dels det direkta arbetet mot företag som bygglov, tillstånd etcetera fungerar, men även att den kommunala servicen i övrigt fungerar bra, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher