som kast med liten boll. Tomas Strömvall tycker att principerna för spjutkastning är ungefär de samma som i den klassiska grenen från skolgympan.

Veteraner plockar fram takterna från skolgympan

LERUM

Motionären som vill bli stark, smidig och bättra på konditionen väljer ofta gymmet. Men det går också att damma av sina färdigheter från skolgympan.
Veterantalangerna i Lerum friidrott tränar allt från spjutkastning till längdhopp.

I tur och ordning ställer sig personerna på ansatsbanan. De gör sina kastarmar långa när de drar tillbaka spjutet och vilar främre delen med spetsen mot kinden. Några steg fram och så en snabb knyck med armbågen i ett högt läge.
Spjuten seglar inte direkt iväg till andra änden av idrottsplatsen, så som det ser ut när proffsen kastar på tv, men de får ändå i väg spjuten i fina bågar innan de borrar sig ner i gräsmattan.

Personerna som precis inlett kvällens träningspass på Stonehill tillhör inte den åldersgrupp du normalt ser i aktion på en friidrottsbana. De är alla 35 år eller äldre och kallar sig själva för Veterantalangerna, en grupp som har vuxit fram ur Lerum Fri-idrotts löparsektion. Majoriteten av dem har som åskådare följt sina barn i klubben och därefter själva varit sugna att testa grenarna.
– Vissa har varit aktiva friidrottare tidigare, men de flesta har inte kört sånt här sen skolidrotten, säger Anders Pihl, som ansvarar för träningarna.

Och en del av grenarna har deltagarna inte ens några latenta erfarenheter från skolgympan att plocka fram. Flera av klubbens yngre aktiva har hjälpt till som instruktörer när Veterantalangerna har utmanat sig i tekniskt svåra grenar som slägga och stavhopp.
– Stavhopp är nog det som gruppen tyckte var allra roligast. Jag hade egentligen planerat att vi skulle hinna med lite annat på den träningen, men det var ingen som ville sluta hoppa, säger Anders Pihl.

Men nu är det alltså spjut som gäller.
– Det har jag aldrig prövat innan, men det är lite samma principer som när man kastade med en liten boll i skolan. Det är jättekul, men man måste träna mer för att få iväg några långa kast, givetvis, säger Tomas Strömvall, som ser träningen som ett roligt och nyttigt komplement till sin löpträning.
David Kihlström började träna med gruppen i vintras.
– Mitt gymkort hade gått ut och jag funderade på vad jag skulle göra. Min fru Nia är med och springer och sa att jag borde gå på Anders måndagsträningar. Jag är ingen långdistansare, men det här är roligt, säger han och utvecklar:
– Det är individuellt, men blir ändå lagkänsla när man kör tillsammans. Nu ser jag fram emot att köra 100 meter och längdhopp, det har inte jag kört sen i skolan.

Medan löpargruppen har 120-talet medlemmar brukar det inte vara fler än 5-15 personer på Veterantalangernas pass. Men Anders Pihl tror att man skulle kunna locka betydligt fler och jämför med en av de senaste årens stora trängstrender, crossfit.
– Vi har nog varit synnerligen dåliga på att nå ut, men friidrott är som crossfitpass. Man blir mjuk och smidig, tränar hjärta och lungor och explosivitet. Det är roligt och går att anpassa till alla nivåer.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det