Köp inte el från Säveåns naturreservat

Debatt

I Säveåns naturreservat torrlägger Lerum Energi ån nedanför sitt kraftverk och när bolagets VD, Håkan Danielsson kommenterar händelsen säger han sig inte har förstått hur allvarligt det var. Hand upp, den som tror på det uttalandet. Förklaringen kommer i nästa kommentar. Det var ju ingen som hörde av sig…..

Danielsson var själv med och invigde en 40 miljoners investering i Hedefors där offentliga medel bekostat en fiskväg för att områdena nedanför Hillefors skulle bli tillgängliga, och han begriper förstås att det måste finnas vatten i ån.

Den enkla förklaringen till att man helt nonchalerar miljön och skattebetalarnas 40 miljoner samt de vettlösa kommentarerna är att man inte vill avstå den produktion som den bilmotorstora anläggningen kan ge.

Istället för att stänga av flödet helt (vilket man gjorde för att fylla upp dammen som man tömt) kunde bolaget valt att öppna dammen så mycket att nivån i dammen steg sakta och merparten av flödet nedanför fanns kvar.

Låt oss anta att det skulle ta en vecka att fylla dammen och att man därmed tog hänsyn till miljön nedan för kraftstationen. Hur mycket skulle det kostat bolaget?

24 timmar x 7 dagar x 130 kw x 20 öre/kwh = 4368 kr

Men det beslutet fattar man inte. För några tusenlappar skull väljer bolaget istället att aktivt att torrlägga hela sträckan mellan Hillefors och Hedefors!!

På hemsidan kan man läsa mycket om miljödiplomering och kretsloppstänkande men det är nog inte avsett att tas på allvar, kan man tyvärr konstatera.

Köp inte el från Säveåns naturreservat.

  • Magnus Fritsch
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Bra skrivit Magnus!

    När skall det bli slut på detta pinsamma teoretiska ”miljöflum”. Stäng kraftverket i Hillefors och öppna luckorna i dammen så naturen får fritt spelrum – det är miljötänk som vi Lerumsbor kan bli stolta över. Vi får nu betala våra kommunala skattekronor till denna lekstuga, som helt saknar betydelse för miljön – en bilmotor ger enligt uppgift lika lite energi som det kommunala kraftverket i Hillefors!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det