Rädda den personliga assistenten

lt-debatt

Varje människa ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv. Liberalerna har därför varit pådrivande i flera viktiga reformer för personer med funktionsnedsättning, inte minst LSS-reformen och rätten till personlig assistans som har inneburit ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Den personliga assistansen ger tusentals människor som dagligen är beroende av olika stödinsatser ett reellt inflytande över sina liv, till exempel över vem som ska ge hjälp och stöd.
Nu hotas denna frihetsreform av regeringen, som vill minska kostnaderna för personlig assistans. Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur den personliga assistansen kan begränsas när det gäller antal användare och/eller antal timmar. Utredningsdirektiven är högst oroväckande, inte minst för de cirka 70 personer i Lerums kommun som i dag har personlig assistans. De riskerar att fråntas sin assistans eller få den kraftigt begränsad. Direktiv har redan gått till Försäkringskassan om att skära ned på hjälpen.
Personlig assistans innebär förutom ett värdigt liv också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt samt att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden.
Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb och en bra väg in på arbetsmarknaden.  Det är viktigt med ett fortsatt folkligt förtroende för assistansreformen. Regler och kontroller bör inriktas mer på att avslöja oseriösa aktörer och kriminell verksamhet, inte på detaljreglering och åtstramningar för personer med ett faktiskt behov av stöd. Bidragsbrott i alla former ska förstås hindras men får inte användas som ett svepskäl för att försämra assistansen för alla de som använder den så som det var tänkt. Regeringen måste ändra direktiven i LSS-utredningen och ta tillbaka Försäkringskassans uppdrag om besparingar. LSS är ingen ”tycka-synd-om-lag” eller en möjlighet för stat och kommuner att vara ”snälla”. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter.

  • Lill Jansson (L) och Ingvar Frid (L)
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det