Foto: Daniel Elfvelin
På lördag åker Rosalia hem till Bulgarien, för att under en kort period får träffa sin familj.

Rosalia får utstå många påhopp

Lerum

Påhoppen blir fler och Rosalia mår allt sämre och drabbas av panikångestattacker. På lördag åker hon på en av fåtalet resor hem till Bulgarien, där hon tillfälligt ska återförenas med sin familj.

LT har vid flera tillfällen skrivit om tiggaren Rosalia, som sitter utanför Ica Kvantum. Bland annat efter att en man körde in en kundvagn i magen på henne när hon var gravid förra våren.

Efter det har hon klarat sig ifrån fysiska attacker, men den senaste tiden har hon fått utstå många verbala påhopp. Både ansikte mot ansikte och på sociala medier, efter att en man filmat henne och lagt ut på Facebook.

– Det är många som vill trampa på mig, säger hon och illustrerar genom att stampa med foten i asfalten.

Är deprimerad

Rosalia berättar att hon sitter mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen utanför butiken, men att färre personer bidrar med pengar i hennes pappersmugg. Livssituationen får henne att må allt sämre.

– Jag är väldigt stressad, sover inte på nätterna och är mycket deprimerad. Jag drabbas av panikångestattacker och en gång var jag inne på Östra sjukhuset, säger Rosalia, som inte förstår varför så många personer kommer fram och skäller på henne.

– Jag vill ingenting illa utan vill bara att mina fyra barn ska överleva.

Besök hemma

Rosalia visar bilder på hennes barn, 12, 8, 4 och 1 år gamla, som tas om hand av hennes mans familj under de långa perioderna som hon inte är hemma. På lördag åker hon dock tillbaka till Bulgarien, men bara för en kort tid.

– Det gör jätteont i hjärtat att vara ifrån dem så mycket. Jag vill jobba och leva med min familj i Bulgarien, men det finns ingenting att leva av där.

18 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. När man läser om de få som är pro tiggeri och just detta fall med Rosalia blir man ju klar över hur verklighetsfrämmande ni ” samariter” är. Jag måste tyvärr säga att det ligger ett ”löjes skimmer” över det ni tror att ni hjälper de stackare som sitter utanför ICA här och där. Titta på detta Uppdrag granskning OCH VAKNA! http://www.svtplay.se/video/10544045/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-16-avsnitt-6-1?info=visa

 2. Nu drog jag ju inte alla människor över en kam,eftersom jag skrev dom flesta.
  Jag har inte forskat i ämnet,men jag har läst en hel del.

  Ni som inte är politiska korrekta kan ju tex kolla på hotelll Paradiset från Bulgarien.
  Att romer svinar ner våra rastplatser och andra platser där dom bosätter sig är väl en obehaglig nyhet för tex COOKIE MONSTER.

  Ser själv eländet där jag jobbar.
  Men dom är ju romer,då får man tåla alla bajspapper och mänsklig avföring mm.
  Helt ok att svina ner om man är en utsatt minoritet.

 3. Skall bli intressant att se på Söndagen om det kommer att sitta någon kollega till Rosalia på hennes plats som det gjorde förra gången hon åkte hem,om gör det så finns det väl ingen som fortfarande kan förneka att detta inte är organiserat.Ett tips till Rosalia kan ju vara att hon stannar hemma och skaffar sig en utbildning som bekostas av oss andra EU länder i speciella fonder som det finns hundratals miljoner i för att få utsatta folkgrupper i arbete,då kommer hon att tjäna mer än hundra kronor om dagen och så får hon träffa sin familj varje dag…Bra va

  • Ny tiggare är redan på samma plats så den välsmorda organisationen fungerar perfekt. Man undrar dock om lagen om tremånadersvistelse i Sverige verkligen fungerar och hur den kontrolleras?

  • Nu är väl den obekväma sanningen att dom flesta romer knappast vill ha ett riktigt jobb.
   Thailändare mm reser ju runt halva jorden för att ärligt försörja sig på bärplockning mm.
   Nä,att sitta på sin tilltagande bak och snylta pengar är betydligt bekvämare.

   Jobbar tillsammans med en Bulgar,genomtrevlig kille.
   Vad han har att säga om sina tiggande landsmän vågar man inte skriva om här.

 4. Är faktiskt inte helt säker på om artikeln jag läser är reklam eller ett taffligt försök till en artikel? Är nästa steg att skriva om vägpirater som gråter ut om att bensinpriserna är för höga i Sverige?

 5. Det är rena hinderbanan att ta sig in i affären idag. Tar alltid vägen in/ut via fiskaffären för att slippa tiggeriet. Märkligt att Owe Krook tillåter att ha denna hinderbana i sin affär.
  Känns bara jobbigt att gå in/ut med ständigt tiggande människor med följden att det bara känns jobbigt att besöka Kvantum.

 6. Bästa Lerumsbo, det vet vi väl alla: Sverige är nu mer ett laglöst land.. Åtminstone för de som skiter i lagen. Men för dig och mid som svenska, medborgare, och laglydiga gäller givetvis lagen. Och det är den strängaste!

 7. Vad gäller egentligen? Enligt somliga får EU-medborgare som ”turist” vistas max. 3 månader i annat eller andra EU-länder under en 6-månaders period. Enligt andra max 3 månader per år. Hur som helst måste man hålla sig borta från exempelvis Sverige under större delen av året om man inte kan försörja sig själv, har uppehållstillstånd eller är medborgare här.
  Men av vem och hur kontrolleras denna lag då ingen in- eller ut-registrering längre sker?
  Vi ha väl ändå inte okontrollerbara lagar i Sverige eller är vi numera ett laglöst land?

  • Nu är jag inte 100% säker men tror det är så att man kan vistas ett visst antal månader här för att ”söka jobb”. Sedan åker man hem och är borta exakt så länge som krävs för att man ska kunna ”söka jobb” på nytt.

   Min gissning är att de som sköter logistiken åt alla hundratals tiggare kan lagarna och ordnar allt det praktiska. Bokar resor och håller ordning på vilka tiggareplatser som är lediga, transporter till och från sovplats och plats att sova på. Detta är sådant som tiggarna omöjligt kan hålla koll på själv. Det kräver kunskap och logistisk förmåga.

   Man kan tycka vad man vill, men de följer troligen lagen på ett kreativt sätt.

 8. Jaha, då är det nästa journalist (Daniel) som åtagit sig att skriva snyfthistorier om. Rosalia denna ”sorgliga“ historia. I går när jag var på ICA Kvantum var hennes depression som bortblåst. Ett långt telefonsamtal, på bulgariska, med många hjärtliga skratt – som jag såg..
  Nä jidder e vad det är och som sagts tidigare; varför, när man sitter i denna båt så sent som för ett år sedan åter skaffa ett barn till. Nej nu är vi mer och mer som är riktigt trötta på att vara hela världens samvete. Hoppas på ett snabbt tiggeriförbud!

 9. Det var på tiden att ni gjorde ett nytt snyftreportage om Rosalia.
  Var väl flera veckor sen sist.

  Inte alla som har råd att åka utomlands ett flertal gånger varje år.
  Så några kronor hamnar säkert i hennes pappmugg.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det