Foto: Daniel Elfvelin
Systrarna Maja och Emma Thun, personlig tränare respektive platschef på Actic.

Gym med mål att bli ett hälsocenter

Lerum

Actic ska bli ett nytt hälsocenter. Det är målet sedan gymkedjan tagit över hela anläggningens verksamhet med bad och gym. Nyheter som kommer i höst är en satsning på ungdomar, sjukgymnastik och massage. Men någon utveckling av Vattenpalatset finns inte med i planerna.

Det var i april som gymkedjan Actic tog över driften av Vattenpalatset. Planen är att skapa en bredare verksamhet i huset och platschefen Emma Thun berättar om flera satsningar i höst.

– Min strävan är att vi ska bli en komplett friskvårdsanläggning. Vi vill att man ska kunna komma hit för alla behov, säger hon.

I oktober startar yogamassage, som precis som det låter som är en blandning mellan massage och yoga.

– Jag börjar med att massera med olja för att värma upp och sen fortsätter vi med yogastretch, där jag hjälper till för att man ska komma djupare i stretchen, förklarar massören Frida Hedberg.

Ytterligare en massör ska ha massageterapi och det kommer även att finnas en sjukgymnast. I gymmet har man flyttat receptionen och på så sätt kunnat frigöra yta. Ytterligare förändringar väntar för att man ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

– Jag tycker att det är jättebra, för det var så trångt in-nan när man skulle träna med fria vikter. Nu har vi mycket plats, säger den personliga tränaren Maja Thun.

Actic har länge varit ett etablerat gym för äldre. Bland de över hundra gym företaget driver i Sverige är Lerumsgymmet det med högst andel seniorer. Nu vill man även nå fler unga. Barn och ungdomar mellan 11 och 15 år kommer två dagar i veckan att direkt efter skolan kunna träna ihop med Maja Thun, som har specialkunskap på ungdomsträning. Övriga dagar får de träna ihop med målsman.

– Den gruppen vi inte kommer att satsa på är muskelbyggarna, vi kommer nog aldrig bli gymmet med tyngst hantlar. Vårt primära mål är att bedriva friskvårdsverksamhet, träning för välmående, inte träning för att se ut på ett speciellt sätt, förklarar Emma Thun.

Äventyrsbadet ses som en naturlig del i hälsosatsningen.

– Vi ska inte plocka bort något och ett äventyrsbad med all den rörelse som sker i vattnet hör absolut till hälsa.

Däremot sker ingen utveckling av badet. Den tidigare ägaren Svenska bad hade en vision om att uppdatera anläggningen med modernare attraktioner och ville även bygga ut. Även Actics inställning är att man är trångbodda, men i och med att fastigheten är omgiven av så kallad prickad mark finns inga sådana utsikter inom en överskådlig framtid.

Däremot ska man att uppvakta kommunen med förhoppningen om att kunna utveckla simskoleverksamheten. Dagtid finns utrymme för fler lektioner.

– Jag var på studiebesök på en av våra anläggningar i Södertälje. Via skolan hade man där simskola vid tio tillfällen med alla andraklassare och för de som inte klarade testerna efter de gångerna fortsatte lektionerna. Det önskar jag att vi kunde ha här också, säger Emma Thun.

Idag har eleverna bara ett fåtal simtillfällen i grundskolan och på gymnasiet.

– Att lära alla barn att simma ger dem en livförsäkring och behovet är ännu större idag med alla nyanlända.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det