Foto: Daniel Elfvelin
Julia Nyberg, personlig tränare och coach i crossfit.

Bättre hälsa med träning på jobbet

Tollered

Hjälp medarbetarna att ha en aktiv livsstil och må bra. Det budskapet riktar Julia Nyberg till företagarna när hon föreläser på sopplunchen på Nääs Fabriker. Temat är träning och psykisk hälsa.

På fredag kväll åker galaklänningen på när Julia tillsammans med en mängd andra företagare i kommunen ska gå på årets entreprenörsgala på Aspenäs herrgård.

– Det är inte så ofta jag har på mig såna kläder, säger Julia och skrattar, där hon sitter på övervåningen i Crossfit Lerums lokal i Stenkullen.

På fötterna, som hon avlappnat placerat på ett bord, har hon löparskor och i övrigt är hon ikädd träningstights och luvtröja. En vanlig klädsel för en personlig tränare och coach i crossfit, men desto mer sällsynt för den som exempelvis jobbar på kontor.

Faktum är att många överhuvudtaget låter träningskläderna ligga kvar i garderoben. Till exempel visar statistik från Folkhälsomyndigheten att 45 procent av svenskarna är fysiskt aktiva mindre än 30 minuter per dag.

Nu är klädseln i sig oväsentlig, men när Julia innan galan ska föreläsa på Nääs Fabriker vill hon inspirera företagarna till att skapa en aktiv vardag för sig själva och sina medarbetare. Föreläsningen kommer i viss mån att handla om typiska belastningsskador, men framför allt kommer Julia att prata om hur träning förebygger stress.

– Träning kan hjälpa till att förebygga depessioner och få bort många sjukskrivningar, och hur vi mår beror faktiskt mycket på hur vi har det på jobbet, säger hon.

Gladare och lugnare

Hon träffar själv ofta kunder som kommer till henne för att gå ner i vikt eller bli starkare, men när de kommit igång med träningen så upptäcker de att den största vinningen är att de känner sig mer harmoniska.

– När du tränar är det en form av stress för kroppen där du höjer dosen av stresshormon, och det hjälper dig sedan att hantera stressen i vardagen. Det bildas endorfiner i kroppen som gör dig glad och du blir lugnare och får lättare att sova.

Julia tycker att det ska bli spännande att se vad hon får för reaktioner. Hon förväntar sig att en del av åhörarna inte tycker att träning har något med jobbet att göra, medan andra enklare tar till sig hennes budskap.

– Det går ju att diskutera hur mycket vikt ett företag ska lägga på de anställdas välbefinnande, samtidigt är det dem som är företagets pelare, säger Julia, som menar att det blir en win-win-situation när medarbetarna mår bra och kan prestera bättre i arbetet.

En risk med olika hälsosatsningar är dock alltid att man bara når ut till de redan frälsta, medan de med störst behov till förändring fortsätter i gamla hjulspår.

– Jag tror att det är bra att göra aktiviteter i grupp och det kan vara simpla saker, som att ta en halvtimmes promenad och göra tio knäböj på vägen. När väl intresset är väckt så är det sedan många som vill utveckla träningen och se vad kroppen är kababel att göra.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det