• Foto: Henrik Kjellberg
  Pengarullning. Joakim Daag sorterar en del av dagens skörd av gamla sedlar som han köpt.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Expert. Efter tio år i branschen har han blivit en expert inom numismatisk - läran om mynt, sedlar, polletter och medaljer.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Silver. Värdet i de flesta äldre mynten ligger bara i metallen, oftast silver.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Sorterar. Med sin erfarenhet kan Joakim snabbt sortera och värdera de sedlar och mynt som kunder vill sälja.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Sorterar. Med sin erfarenhet kan Joakim snabbt sortera och värdera de sedlar och mynt som kunder vill sälja.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Förväntansfull. En av Joakims kunder är Anders Lindgren som har en del utländsk valuta han vill sälja.

Joakim gör pengar på pengar

Lerum

Efter 20 år i USA har mynthandlaren och Lerumssonen Joakim Daag åter vänt blicken mot Sverige. Det pågående bytet av sedlar och mynt har gjort att hemlandet är en het marknad för mannen som kan det mesta om historiska mynt.

Det är fredag förmiddag i Tingshuset. Vid ett bord sitter Joakim Daag bakom två vågar. På golvet står tre hinkar fyllda med mynt och på bordet ligger gamla sedlar i buntar. En stadig ström med människor som vill sälja sina gamla pengar rör sig i lokalen. De flesta har med sig gamla svenska mynt, några har utländska sedlar och en del har silverbestick de vill sälja.

Joakim Daag tittar snabbt igenom och sorterar det han har på bordet. Han förklarar för personen framför vad det är värt och varför, sedan ger han ett pris. De flesta mynt har sitt värde i själva metallen, till exempel silvermynt, medan några andra knappt är värda något alls. En del mynt och sedlar har särskilt samlarvärde och de vet Joakim att han kan sälja vidare till den som bjuder högst.

Ett decennium

I tio år har han köpt och sålt mynt, sedlar, smycken och bestick hemma i Florida, USA. Ofta reser han runt i världen för att göra inköp och sedan en tid tillbaka har han koncentrerat sig allt mer på Sverige.

– Riksbankens beslut om att byta ut sedlar och mynt har gjort att folk börjat ta fram och se över vad de har hemma. Bytet har varit positivt för affärerna så därför satsar jag här nu, förklarar han när kön med kunder tagit slut för dagen.

Nu har han registrerat en svensk firma, gått med i Sveriges Mynthandlares Förening och funderar även på att skaffa en lokal här.

– Det blir mer och mer att jag är i Sverige och jag funderar på att flytta hit, kanske permanent. Just nu är marknaden större här än i USA.

Det var för 20 år sedan som han, lite less på livet i Sverige, stack till Los Angeles med en kompis, bilade tvärs över landet till Miami där han sedan blev kvar. Nu är han gift med en amerikansk kvinna och har barn.

Sedan barndomen

Intresset för mynt har han haft sedan barnsben då han tillbringade mycket tid på familjens bensinmack i Gråbo. På marken kunde han hitta pengar som han sparade. Som vuxen väcktes intresset åter till liv på en lite oväntad plats.

– För ungefär tio år sedan gick jag och min fru in på ett köpcentrum där de hade en myntinsamling. Då blev jag intresserad igen och så började jag kolla runt lite på Ebay och åka på mässor. Sedan har det bara rullat på, berättar Joakim Daag.

Ett decennium senare kan han det mesta inom det som på fackspråk kallas numismatik – läran om sedlar, mynt, polletter och medaljer. Framför allt när det gäller svenska och norska pengar från medeltiden fram till i dag.

Rejäla pengar

I livet som mynthandlare gäller det många gånger att hålla upp ett finger i luften och se var efterfrågan finns. För tillfället är norska mynt hett eftertraktade samtidigt som många svenskar just nu går igenom sina lådor och garderober i jakt på gamla pengar.

– Det handlar om att se vad som är prisvärt just nu, var efterfrågan finns. Att se vad som gäller för dagen lite och ta med sig det på mässor.

– Amerikanarna vill gärna ha utländska sedlar i bättre skick just nu. Förra året ville till exempel alla ha irakiska sedlar från kungadömet, innan 1955 alltså, berättar Joakim.

Och det går att tjäna rejäla pengar på gamla pengar. Joakim Daag har ibland hittat samlingar i till exempel dödsbon som varit värda runt 250 000 kronor. Men det är ovanligt och långt ifrån de riktigt stora affärerna. Han berättar om världens dyraste mynt som såldes på auktion för några år sedan. Ett amerikanskt mynt från 1794 klubbades då för tio miljoner dollar.

Att följa marknaden har fört honom över Atlanten och tillbaka till födelseortens Lerum. Han känner redan många här och vill träffa fler. Förutom att anordna träffar som den i Tingshuset gör han också många hembesök och tillsammans med resorna och all historia är mötena med människor något han ser som yrkets största fördelar.

– Det blir många samtal. Man blir lite av en socialtjänst ibland. Folk vill gärna berätta hur de fått tag i grejerna och historien bakom.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det