Kristina Bohman, sjukgymnast. Foto: Daniel Elfvelin

Stort behov för kurs om stress

Träning och hälsa

TRÄNING OCH HÄLSA: Ofta är deltagarna sjukskrivna, men förhoppningen är att fånga upp fler innan den mentala pressen tar ut sin rätt. Genom Livslinjen erbjuder Närhälsan en utbildning om stress.

Livslinjen, eller Hälsoenheten som den också heter, har funnits som en del av primärvården i kommunen sedan 2008.
Från början inriktade sig verksamheten mest på matvanor och samtal kring fysisk aktivitet för de som fått fysisk aktivitet på recept, men verksamheten har utökats.

– Förra året började vi med kurser om stress och sömn, som är stora områden. Vi har märkt att det behövs. Cirka var tredje var fjärde person som söker primärvård söker för stressrelaterade besvär, berättar sjukgymnasten Kristina Bohman.

Hennes förklaring till de dystra siffrorna är en förändrad tillvaro, där vi nu mera lever i ett ”24-timmarssamhälle” med höga krav på effektivitet och där vi ska vara tillgängliga i stort sätt dygnet runt.

Det är en stor bredd på personer som söker sig till Livslinjen. Men de flesta är i yrkesverksam ålder, från tidiga 90-talister och uppåt. En majoritet av dem är kvinnor, som även är överrepresenterade för stressrelaterade sjukskrivningar.

Utbildningen kallas för Balans i tillvaron och är öppen för alla personer som är listade på vårdcentralerna i Floda, Gråbo och Lerum.

– Tanken har varit att det ska vara förebyggande för dem som riskerar att hamna i en sjukskrivning, men det har inte riktigt blivit så. De flesta är redan sjukskrivna när de kommer, säger Kristina Bohman.

Under tre tillfällen får deltagarna grundläggande kunskaper om stressteori, vad som händer med kroppen vid en långvarig psykisk belastning, olika verktyg för att hantera vardagen och forskning kring fysisk aktivitet.

– Fysisk aktivitet i lagom dos dämpar ångest, depression och upplevd stress. Det används som behandling av stressrelaterad ohälsa, så som utmattningssyndrom och kan också förebygga stress. Vid ett tillfälle tar vi också upp om sömn och sömnbesvär, som är ett tidigt tecken på stress, säger Kristina Bohman.

På Närhälsans rehabmottagning erbjuds även en längre kurs på sex tillfällen, efter ett koncept som arbetats fram av Institutet för stressmedicin i Göteborg.

– Där kan vi jobba mer med förändringar i vardagsstrukturen. Det hinner vi inte riktigt när det bara är tre gånger, då vi mest ger dem verktyg som de får jobba med själva, säger Kristina Bohman.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det