Foto: Daniel Elfvelin
Anna Storåker var själv sjukskriven på grund av utmattning. Nu vill hon hjälpa andra med stresshantering.

Gick själv i fällan – hjälper nu andra att hantera stress

Tollered

När hon var så förvirrad att hon kunde åka runt, runt flera varv i en rondell utan att veta var hon skulle insåg Anna Storåker att hon var på väg att kraschlanda. Efter en lång period som sjukskriven driver hon nu ett eget företag inriktat på stresshantering.

Sju mattor har placerats ut på golvet i väntan på de barn som om ett par timmar ska genomföra dagens yogaäventyr, som Anna Storåker kallar de yogapass som hon håller för barn i Nääs fabriker.

– Jag startade företaget Ett andetag våren 2015 och hyrde in mig på olika ställen i kommunen, men det var slitsamt att flytta runt alla mattor och filtar varje gång, säger hon.

Lokalen i Tollered har hon haft sedan i slutet på sommaren. Den är egentligen lite liten, men med helt rätt känsla, tycker hon. När LT är på besök har träden utanför fönstren fortfarande ett gult lövtäcke och i takt med att löven trillar av syns allt mer av sjön Sävelången.

Här har Anna bland annat kurser i mindfulness och olika typer av yoga. Hon erbjuder även avspänningsmassage och föreläsningar inom stresshantering. I samarbete med Närhälsans hälsoenhet, Livslinjen, bedriver hon medicinsk yoga.

– Där jobbar vi mycket med andningen, att andas som vi en gång gjorde när vi var barn. Det handlar om att lära sig att stanna upp, reflektera över hur jag mår, hur jag det med kropp och sinne.

Anna har själv lärt sig den hårda vägen. Hon är uppvuxen i Lerum men bodde utomlands i många år. 1993 flyttade hon till Budapest och började läsa psykologi, och flyttade två år senare vidare till Florida där hon avslutade utbildningen med en mastersexamen. Så småningom hamnade hon i nordnorska Tromsö innan hon landade i Lerum igen 2007. Anna flyttade utomlands som singel och kom tillbaka med en norsk man och fyra barn. Höga krav I många år jobbade hon i en mycket stressig miljö som enhetschef inom funktionshinder i Göteborgs stad.

– Det var höga krav på mig, och framför allt satte jag väldigt höga krav på mig själv. Samtidigt var jag fyrabarnsmamman som skulle rodda mycket hemma. Till sist började kroppen och hjärnan säga ifrån. Jag fick svårt att koncentrera mig, minnet sviktade och jag kunde köra runt i en rondell flera varv utan att veta vad jag skulle.

Anna kände personer runt omkring henne som gått in i väggen och det hjälpte henne att känna igen signalerna tidigt.

– Från att vara en person som kunde och orkade allt, och som alltid hade nya projekt på gång, blev jag en person som inte orkade någonting.

2013 blev Anna sjukskriven på grund av utmattning. Under två år var hon helt eller delvis sjukskriven. Mötet med mindfulness fick henne att hitta lugnet igen och ledde in henne på en ny yrkesbana.

– Alla har olika sätt att hantera sin stress och jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter och det som hjälpte mig, säger Anna.

I de kurser hon bedriver i samarbete med Närhälsan arbetar hon med vuxna, annars är en stor del av hennes verksamhet riktad mot barn och familjer. Hon beskriver sig som ”den jobbiga mamman”, som ifrågasätter det ständiga användandet av surfplattor i skolan och som är orolig för höga krav och den ”oerhörda mängd” information som barnen ständigt måste hantera i vardagen.

På barnyogapassen kommer barn på mellan fyra och elva år och Anna har även familjeyoga där föräldrar och barn tränar tillsammans. I vår ska hon även starta konsultation i stresshantering och en kurs i medicinsk yoga och avslappning för ungdomar.

Efter sjukskrivningen har Anna tränat på att sänka kraven på sig själv. Även om det är något av en ständig brottningsmatch inombords lever hon numera enligt devisen att ”det är mycket man inte måste”.

– Viktigast är nog att lyssna på sig själv och sin kropp innan man säger ja till någon annan.

Hon utövar en stunds meditation eller yoga nästan varje dag och promenerar så ofta hon kan med vänner. Några gånger per år trycker hon på off-knappen och åker iväg på tysta retreats.

– Upplevelsen av att stilla sig och låta tystnaden ta över är underbar. Det ger tid för reflektion och är ett så bra sätt att lära känna sig själv.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det