Mängder av nya lägenheter

Sjövik/björboholm

Byggplan efter byggplan avslöjas.
Nu vill BoKlok bygga 30 lägenheter i Sjövik samt 72 radhus och 66 lägenheter i Björboholm. Och detta är bara början. Bostadsbolaget vill under de närmaste fem åren bygga 500 bostäder i kommunen.

Byggnationsplanerna på fastigheten i Björboholm var uppe på senaste kommunstyrelsesammanträdet. Politikerna beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att påbörja detaljplanearbete för bostadsbyggnation på fastigheten Annekärr 2:1 samt att samråda om förslaget. Syftet med detaljplanearbetet är att pröva fastighetens lämplighet för bostadsbyggnation i samarbete med exploatören BoKlok.

Bostadsbolagets skiss innehåller 72 radhus och 66 lägenheter. Den norra delen av fastigheten ligger i riskzonen för översvämning vid 100-årsflöden, och därför kommer man noggrant och i ett tidigt skede studera vattenfrågan.

Varför säger ni ja till att påbörja arbetet med detaljplan?

– Det finns ett stort behov av bostäder och detta område ligger vackert, nära kollektivtrafik och inte långt från service i Gråbo, svarar Dennis Jeryd, socialdemokratiskt kommunalråd, och fortsätter:

– Dessutom ligger det i linje med den avsiktsförklaring som vi har tillsammans med BoKlok om att bygga bostäder i hela kommunen.

Vad tycker du om byggplanerna?

– Känns jätteroligt att vi kan starta igång ännu ett byggprojekt i kommunen.

– BoKlok bygger bostäder som innebär en rimlig boendekostnad så det känns bra att kunna komplettera byggnationen i Björboholm med nya former av boende.

2014 beviljades planbesked eftersom Myresjö Mark ville bygga bostäder på fastigheten.

Varför avbröts arbetet?

– Planbeskedet söktes av Myresjö Mark den gången, nu har markägaren en annan uppdragsgivare. Vi har inte avbrutit något arbete eftersom det inte påbörjats förrän nu. Det arbete som avbrutits i området är den fördjupade översiktsplanen eftersom vi inte hade en aktuell översiktsplan att knyta den till, svarar Dennis Jeryd.

BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och Ikea som startades i syfte att erbjuda så många som möjligt en prisvärd bostad. Bostadsföretaget har skrivit en avsiktsförklaring tillsammans med Lerums kommun.

– Vi ska gemensamt försöka ta fram 500 bostäder inom kommunen. Vårt mål är att vi ska kunna verka i alla delar av kommunen, och Björboholm är ett område som vi ska titta på, säger Martin Johansson, marknadsområdeschef för BoKlok i Väst.

Just nu är dock inget område klart.

– Vi håller på med inventeringen av mark som är lämplig tillsammans med kommunen, säger Martin Johansson.

Blir det hyresrätt, bostadsrätt eller eget ägande?

– Vår inriktning är bostadsrättsföreningar men vi jobbar med alla upplåtelseformer.

När blir det inflytt (om planen går igenom och inte överklagas)?

– Det går inte att svara på men enligt vår avsiktsförklaring så skall merparten byggas inom fem år.

Varför vill ni bygga i Lerums kommun?

– Vi har byggt i många kranskommuner runt Göteborg och sett att våra bostäder fyller ett behov hos många människor. Nu har turen kommit till Lerum och vi ser samma behov här som vi har sett i andra kommuner som ligger runt Göteborg.

Vilket område har kommit längst?

– Sjövik, intill Hovgårdsvägen, är vårt första område där vår förhoppning är att starta byggnationen under 2017.

Hur många bostäder handlar det om här, och när kan lägenheterna bli klara?

– Det första området tror vi på cirka 30 lägenheter och vår förhoppning är att vi ska färdigställa byggnationen under 2017-2018.

Har du någon annan kommentar?

– Vi tycker att det skall bli kul att få bli en del av Lerums kommuns samhällsplaner. Våra prisvärda bostäder kan förhoppningsvis bidra till att Lerums kommun får ett nytillskott så att fler människor kan få möjlighet att ha råd med en ny bostad.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. När dom som styr i denna kommunen är klara. Så finns de inte mycket grönområden o skog kvar. Att förstöra så mycket som möjligt i kommunen o för oss som bor här innan ni lämnar/blir bort röstade är prio 1. Ni har så gott ställt o säkert en stor tomt att bygga på. De borde va prio 1 istället.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher