Mikael Harrysson Foto: Jenny Förander

Pacemakern hjälper Harry

Innebandy

Den är stor som en femkrona och sitter inopererad strax nedanför nyckelbenet.
Tack vare den lilla apparaten som håller koll på hjärt- rytmen kan den tidigare Lerumsspelaren Mikael Harryson, 25 år, spela innebandy på elitnivå.

Sedan Mikael Harryson kom till Pixbo från IBF Göteborg inför förra säsongen har han gjort sig känd för att vara en spelare som kämpar oavbrutet och springer mer än de flesta.
När han skrev nytt treårskontrakt med Pixbo beskrev tränaren Per Tjusberg ”Harry” som en tränardröm, en maskin som alltid ger hundra procent.

Mikael själv pratar inte gärna om sina egna styrkor, men kommer till ungefär samma slutsats.
– Jag kämpar och sliter hårt både offensivt och defensivt och vinner många närkamper.

Att Mikael Harryson lider av ett medfött hjärtfel och har haft en pacemaker inopererad sedan han var 13 år är det säkert inte många som har anat. I höst tvingades han dock ta uppehåll från innebandyn under en dryg månad på grund av att pacemakern skulle bytas ut.
– Det är jättetråkigt, jag hann bara spela fyra matcher innan operationen. Det är surt när man har kört en hel försäsong men det är ju en förutsättning för att jag ska kunna spela, konstaterar Mikael.

Han berättar att han har en sjuk sinusknuta i hjärtat som gör att hjärtrytmen blir ojämn och långsam. Det upptäcktes när han var 13 år och sökte vård för att han hade mycket huvudvärk.
– När pulsen gick upp hjälpte hjärtat till men när jag satte mig ner efteråt dog pulsen direkt, förklarar han.

Pacemakern hjälper
Efter att pacemakern opererats in och Mikael fick börja idrotta igen märkte han skillnaden. Tidigare hade han fått blodtrycksfall och känt yrsel efter ansträngning men inte reflekterat över det eftersom det alltid hade varit så.
– Pacemakern hjälper verkligen, den hjälper hjärtat att slå om det inte slår själv. Det går två elektroder från pacemakern via en ven till hjärtat och det går att ställa in att det till exempel ska slå 60 slag i minuten i vila.

Till vardags tänker Mikael inte särskilt mycket på att han har en pacemaker. Den påverkar inte hans vardag.
– Det är jätteskönt att det finns. Utan den hade det inte gått att idrotta på den här nivån, säger han.

Ungefär var tionde år ska pacemakern bytas ut beroende på hur aktiv man är. När vi ses har Mikael just varit på en av många kontroller som görs efter bytet och allt är som det ska. Han har också hunnit med att spela några matcher i SSL.
– Jag gjorde lite inhopp mot Karlstad och mot Warberg spelade jag från start. Jag har ju inte hunnit med jättemånga träningar så jag blir ganska fort trött. Det tar lite tid att få upp flåset.

Lägligt uppehåll
Att SSL nu tar ett nästan månadslångt uppehåll på grund av VM passar honom ganska bra. Det är tid han kan använda till att träna upp konditionen och få fler innebandyträningar i benen innan det börjar närma sig slutspel.

Mikael Harryson växte upp i Lerum och spelade både innebandy och fotboll. I 16-årsåldern började det bli svårt att hinna med båda och han valde att satsa på innebandyn.
– Innebandyn var roligare, det är skönare att vara inne på vintern och ute på sommaren och så var jag väl lite bättre i innebandy, det påverkar ju också.

I 20-årsåldern lämnade han Lerum för spel i allsvenskan med IBF Göteborg. Efter tre år hörde Pixbos sportchef Kristina Landgren Carestam av sig och visade intresse.
– Jag har aldrig haft något uttalat mål att jag ska spela i SSL, det har varit mer ”blir det så blir det”, men nu när jag är här är det jättekul. Jag hoppas jag ska spela med Pixbo i många år till.

Han tycker att Pixbos lag är minst lika slagkraftigt i år som i fjol. Både han och de andra i laget har funderat en hel del över varför de inte har lyckats bättre i de senaste slutspelen. Mikael tror att det handlar mycket om psykologi.
– Vi har känt att vi har mer att förlora eftersom vi har vunnit serien, då är det lätt att man blir lite feg. Sedan är ju alla lag som går till slutspel väldigt bra, presterar man några procent under maxnivå blir man straffad för det.

 

  • Jenny Förander
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det