• Foto: Thorbjörn Grindhage
  • Foto: Thorbjörn Grindhage
  • Foto: Thorbjörn Grindhage

Små steg i rätt riktning för flyktinglaget

Innebandy

Det gick inte riktigt som planerat när FBC Lerums flyktinglag premiärspelade på hemmaplan. Den tilltänkta publiken satt antingen bänkade framför El Clásico eller handlade på Ullared, och dessutom blev det storförlust mot gästande Bergsjön.
Men alla involverade bjöd till så gott de kunde och laget tog ytterligare små steg i sin utveckling.

Lördagens hemmapremiär i nybörjarserien First league var tänkt att bli ett festligt arrangemang. Dessvärre lockade andra event mer för den publik som var inbjudna till Rydsbergshallen.

– Killarnas kompisar är fotbollstokiga och Real Madrid spelade mot Barcelona samtidigt och Bergsjöns frivilligarbetare var på en gemensam Ullaredresa. Men Mats Lomander var i alla fall speaker, säger Karin Bistedt, ansvarig för laget tillsammans med Magnus Warberg.

Någon sportslig framgång blev det inte heller. FBC Lerum Integration, som laget heter, föll tungt med hela 0–9 mot mer rutinerade motståndare.

– Bergsjön är seriens bästa lag och vi hade en lite sämre dag, det brukar inte bli så stora siffror. Till och med Bergsjöns tränare sa att han hoppades att vi skulle få in ett mål på slutet, säger Karin Bistedt.

Nybörjare

Men även om spelarna är vinnarskallar så är resultatet inte i fokus. Syftet är att lära ungdomarna om hur föreningsliv i Sverige fungerar, och skola in dem i en sport som var helt ny för dem för bara ett år sedan. Förhoppningen är att så småningom kunna slussa in dem i ”riktiga” lag. Karin Bistedt berättar att killarna hela tiden tar små steg och lär sig mer och mer om taktik och regler.

– De är fantastiska på att snappa upp nya saker. Förra matchen blev det till exempel ett frislag framför målet och då visste de inte riktigt vad de skulle göra, men den här gången sprang de direkt dit och ställde upp sig rätt. Vår strategi är att skriva upp saker på matcherna som vi tar med oss till nästa träning.

Ödmjuka

På FBC Lerums hemsida berättar Magnus Warberg att varje träning innehåller mycket glädje och många skratt.

– Alla spelare är ödmjuka och väldigt noga med att tacka för träningarna och de lyssnar aktivt på varje liten instruktion. De är innovativa och i takt med att de ser och uppfattar nya idéer och inspel ser jag en ökad hunger att få lära och utvecklas vidare. Jag känner bara glädje i att få vara med på ett hörn i denna gemenskap, säger han.

Det enda sportsliga målet är att aldrig vika ner sig och nu glömmer FBC Lerum Integration Bergsjömatchen och laddar för nästa match borta mot Frölunda den 17 december.

– Vi ser fram emot matchen och vet att vi är mycket jämnare med de andra lagen i serien, säger Karin Bistedt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det