Bredden ska vara vägen till eliten

RIDSPORT

Ryttarentusiasterna i Nääs låg ett steg före och bildade Nääs Hästsportförening redan innan den gamla klubben gick i konkurs.
Den renodlade tävlingsklubben har idag 100 licensierade ryttare och under året har man tagit sina första SM-medaljer.

När ekonomin var på väg att haverera i Nääs Ryttarförening förberedde man sig för en konkurs, som blev verklighet i augusti 2015. Flera engagerade personer diskuterade framtiden och tyckte att det bästa var att dela upp verksamheten i två klubbar. Ett val som känns rätt även idag, nästan 1,5 år senare.
– Vi tror på att renodla med en förening för ridskola och en tävlingsförening. Det krävs mycket energi och hårt arbete för att driva en förening och kom fram till att det är bättre att stå på två ben. Men målet är att ha ett gott samarbete, säger Anki Borg, styrelsemedlem i Nääs HSF.

Hon är nöjd med att ha kommit upp i ett tresiffrigt antal aktiva medlemmar. I dagsläget har man 100 licensierade ryttare, varav den stora majoriteten tävlar i hoppning. Men det finns även dressyrryttare och tre ryttare som tävlar i fälttävlan.

Bygger från grunden
Även om det är en renodlad tävlingsförening poängterar Anki Borg att man framför allt vill satsa på bredden.
– Det är då man får ett underlag så att man också kan satsa på eliten. Det finns säkert klubbar som bara satsar på sin elit, men det håller inte i längden, är Anki Borgs uppfattning.

Den gamla föreningen fick ihop ett 40-tal mästerskapsmedaljer och Nääs HSF har startat sin samling under det gångna året. I förra veckans årskrönika på sportsidorna kunde ni läsa om Ottilia Lundgren och Karin Martinsen som tillsammans har radat upp medaljer. Karin vann SM-guld utomhus i young rider och i inomhus-SM blev det silver i både young rider och i seniorklassen. I inne-SM tog Ottilia guld i juniorklassen. Hon tog även guld i NM både individuellt och i lag.

Vad betyder sådana prestationer?
– De är viktiga för då syns man i hästsverige. Det är resultat som uppmärksammas och som är bra reklam för klubben, säger Anki Borg.

I lagsammanhang siktar klubben på att gå upp i Elitserien både för stora hästar och ponny. Ponnyryttarna var en hårsmån från att ta steget upp, då man föll på målsnöret och blev tvåa i serien 2016.

Framtida planer
Nääs HSF befinner sig nu i ett skede där man samlar kraft och arbetar för en solid ekonomisk grund. Detta sker framför allt genom större tävlingar. Vid den senaste tävlingen, som arrangerades på Åby, hade man 1 200 starter. 2017 planerar man två tävlingar på samma plats, där man förhoppningsvis lockar lika många ryttare.
Anledningen till att Åby blivit hemmaplan för Nääs tävlingar är att det inte finns någon tillräckligt stor anläggning i kommunen. Detta är något som klubben på sikt vill ha även på Nääs, men det dröjer innan man uppvaktar kommunen.
– Först vill vi visa att vi är en förening att lita på och bygga upp en god ekonomi, förklarar Anki Borg.

Ett mer kortsiktigt mål är att få till en tydlig struktur och bredd i föreningen och 2017 ska man därför starta fyra olika råd med inriktningarna tävling, sport, ekonomi och ungdomsfrågor.

Förutom de två stora hopptävlingarna på Åby kommer man även arrangera två mindre dressyrtävlingar på Nääs i sommar och bjuda in meriterade tränare både på hopp- och dressyrsidan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher