Foto: Per Anger
Foto: Per Anger

Ingen döms för läktarbranden

STENKULLEN

Samtliga åtalade frias från anklagelserna om att ha anlagt den förödande branden på Stonehill IP.
Två dem döms dock för andra brott.

Natten till den 18 september totalförstördes läktaren på Stonehill IP i en brand. Tre unga män åtalades för brottet. Samtliga frias nu på den punkten av tingsrätten.

Domstolen konstaterar att de tre åtalade har lämnat uppgifter som är helt oförenliga, men att ingen av deras versioner i sig är osannolik. Domstolen konstaterar också att det inte finns någon annan bevisning är de tre åtalades uppgifter, och att de dessutom har ändrat sina uppgifter under utredningens gång.

Ingen stödbevisning
Tingsrätten skriver i sin dom att det inte finns någon stödbevisning som gör det möjligt att bedöma om någon av versionerna stämmer överens med vad som har hänt. Alla tre frikänns därför för branden.

”Sammantaget finns det inte tillräcklig utredning för att det ska anses bevisas att någon av de tilltalade, vare sig ensam eller tillsammans med annan, har anlagd branden enligt åtalet”, skriver Alingsås tingsrätt i sin dom.

Två butiksrån
Två av killarna som stått åtalade för branden döms dock för två rån som också ingick i samma åtal. Det handlar om rån, dels mot en butik i Stenkullen i slutet av oktober och dels mot en butik i Göteborgstrakten i slutet av juli.
En av dem döms även för brott mot vapenlagen. Straffet blir två månaders fängelse och skyddstillsyn. I och med att han suttit frihetsberövad under en och en halv månad anses dock fängelsestraffet redan vara verkställt.

Den andra killen döms till ungdomsvård och 50 timmars ungdomstjänst.

Även en tredje kille fälls för inblandning i ett av rånen. Han ska ha skjutsat en av de andra killarna på en moped, och döms nu till 70 timmars ungdomstjänst för medhjälp till rån.

Alla tre döms även att betala skadestånd.

Åklagaren Magnus Bolin uppger för LT att han inte har för avsikt att överklaga domen i den del som gäller branden.
veckansluncher