Klart för nytt Flodamot

Lerum

Flodamotet ska bli bättre. Två nya rondeller samt en busshållplats ska byggas för att minska köerna och öka säkerheten.

Kommunen har tidigare flaggat för att man vill bygga om Flodamotet vid E20. När budgeten för 2017-2019 presenterades i våras berättade kommunstyrelsen att den vill öronmärka 17,4 miljoner kronor till projektet och i början av november gav den politiska kvartetten klartecken för att påbörja bygget.

Det som planeras är rondeller där avfarterna från motorvägen ansluter till det kommunala vägnätet. Den ena placeras där avfarten ansluter till Floda allé, nära bensinstationen.  Den andra rondellen ska byggas i korsningen mellan Brovägen och avfartsramperna.

Man vill också förbättra korsningen där von Proschwitz väg ansluter till Floda allé vid bron över motorvägen. Men det är ännu inte bestämt vilken lösning man väljer där. Mer utredningar ska avgöra ifall en rondell eller en vänstersvängsfil är mest lämplig på platsen.

Beslutet är taget efter att många invånare kommit med synpunkter om att platsen är problematisk, något som varit känt i många år. Vid rusningstrafik, morgon och eftermiddag, uppstår långa köer vid avfarterna till följd av korsningarna. Förhoppningen är att ombyggnaden ska förbättra situationen för motet som är byggt på 60-talet.

Utöver de nya rondellerna planerar man också att bygga en ny busshållplats och en pendelparkering i anslutning till motet. Skälet är att busstrafiken för Lerumssnabben gjordes om i juni förra året. Eftersom en hållplats saknas nära motet får bussen i dag köra en omväg. Exakt var hållplatsen och pendelparkeringen ska byggas är ännu inte klart och ska utredas ytterligare.

Även resten av projektet ska utredas ytterligare, ett arbete som är planerat att utföras under året. Byggstarten för projektet är preliminärt beräknad till våren 2018.

6 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Skall jag komma med ett förslag så tycker jag att man borde lösa in det första huset på Floda Alle, det som ligger vid nerfarten mot gamla statoil som idag är circle K. Huset ligger olämpligt nära motorvägen har och hög trafik på 3 sidor av tomten. Använd sedan utrymmet till att bygga en säker rymlig rondell med bra sikt.

  • Nu är ju ”aldrig” inte något alternativ här utan att riskera allvarliga personskador eller död.
   Så nej, det är inte bättre med ”sent” i detta fallet.

 2. En bra början, det måste erkännas, om än några decennier sent. Nu återstår att se ifall kommunen gör nånting åt trafikproblemen i Floda centrum också eller ej, istället för att som idag göra det hela värre med sina planerade fastighetsbyggen i bl. a. Herrgårdsbacken.

 3. Vad bra.
  Synd att det är 10 år för sent bara. Borde varit klart för längesedan.
  Hur många invånare och hushåll fanns det i Floda på 60-talet?
  Hur har man så fatalt misslyckats med att bygga om detta tidigare?
  Att det inte skett eller sker allvarligare olyckor på daglig basis är bara tur, inget annat. Det blinkas till höger och vänster på alla möjliga håll och kanter, oavsett om man ska sväng eller köra rakt fram. I synnerhet i T-korsningen vid Brovägen. Köerna som uppstår pga undermålig infrastruktur är inte av denna värld många dagar i veckan. På platser där det EJ ska finnas köer pga trafiksäkerheten.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher