Arkivbild: Mårten Öhman
Arkivbild: Mårten Öhman

Knuffade 81-åring i stentrappa

LERUMS KOMMUN

Mannen knuffade helt oprovocerat en 81-årig kvinna så att hon föll i en stentrappa. Nu har han fått sin dom.

Händelsen inträffade på en adress i kommunen i mars förra året. Enligt åtalet knuffade mannen den 81-åriga kvinnan så att hon föll i en trappa. Kvinnan fick bland annat en blödning i hjärnan, samt blånader, sårskador och svullnad på kroppen.

Åklagaren ansåg att brottet skulle bedömas som grovt, och menade att mannen visas en särskild hänsynslöshet och råhet genom att attackera en äldre person på ett potentiellt livshotande sätt.

Kom springande
I rätten berättade kvinnan hur hon gått ut för att hämta sin rollator och var på väg upp för trappan när en man plötsligt kom springande och knuffade henne. Hon hann inte ta emot sig utan föll med huvudet mot stentrappan.
En granne såg vad han uppfattade som ett slagsmål och sprang till kvinnans undsättning.

Kvinnan fördes till sjukhus där en läkare kunde konstatera att hon bland annat fått en blödning i hjärnan som varit potentiellt livshotande.

Saknade minnesbilder
Den nu dömde mannen uppgav att han inte haft uppsåt att skada kvinnan då han inte hade något minne av händelsen och inte kan ha varit medveten om vad han gjorde. Av ett analysbesked framgick att han hade 2,47 promille alkohol i urinen.

Rätten anser dock att det är utrett att han knuffat 81-åringen, och att hans agerande talar för att det varit uppsåtligt och att han varit medveten om vad han gjort, även om han inte kan minnas händelsen.

Tingsrätten anser däremot inte att det inträffade är att betrakta som en grov misshandel, bland annat då det rört sig om ett begränsat våld.

Mannen, som är i 60-årsåldern, döms till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för misshandel. Han ska även betala drygt 22 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

veckansluncher