Arkivfoto: BJÖRN ALM
Avgiftshöjning. Begravningsavgiften i Lerum höjs från och med 2017.
Arkivfoto: BJÖRN ALM
Avgiftshöjning. Begravningsavgiften i Lerum höjs från och med 2017.

Nu höjs begravningsavgiften

Kommunen

Från och med 2017 kommer Lerumsborna få betala mer i begravningsavgift. Staten har bestämt att alla kommuner ska betala lika framöver, något som innebär en höjning för Lerum.

Tidigare låg begravningsavgiften på mellan 17 och 20 öre per hundralapp i Lerums olika församlingar. Från och med i år höjs den till drygt 24 öre. För en person som årligen tjänar 250 000 kronor innebär det en höjning på mellan 100 till 175 kronor per år, beroende på vilken församling man tillhör.

Begravningsavgiften har tidigare varit indivduell för varje församling men enligt regeringens beslut ska avgiften nu göras enhetlig för alla kommuner. Förändringen anges vara en byråkratisk åtgärd eftersom människor inte längre folkbokförs på sin församling utan via lägenhetsnummer. Det finns också en jämlikhetstanke bakom beslutet.

I nästan alla kommuner är det Svenska kyrkan som sköter begravningsverksamheten på uppdrag av staten, här är det Lerums församling, Skallsjö församling och Stora Lundby-Östad pastorat som delar på uppdraget.

Begravningsavgiften täcker kostnaden för till exempel kyrkogårdar, personal, administraion, kremeringar, maskiner och även kulturvård av historiska gravar. Den har inget med själva begravningsgudstjänsten att göra, som normalt betalas via kyrkoavgiften. Begravningsavgiften har heller inget att göra med medlemskap i Svenska kyrkan, utan tas ut av alla som har en beskattningsbar inkomst.

Stockholm och Tranås är de enda kommuner i Sverige som inte berörs av höjningen. Där sköts begravningsverksamheten av kommunen och inte kyrkan, något som har historiska förklaringar.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Varför kan inte Lerums kommun sköta den uppgiften?
    Varför ska ett religiöst samfund ta hand om platsen där kommuners invånare begravs?

    Gör som Stockholm och Tranås. Det är det enda rätta.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher