Arkivbild: Björn Alm
Arkivbild: Björn Alm

Sophämtning börjar fungera

Lerums kommun

Sedan RenoNorden tog över sophämtningen i Lerums kommun har det varit stora problem. Men enligt kommunen fungerar det bättre nu.

Den första oktober i höstas började RenoNorden ha hand om hämtningen av hushållsavfall i Lerums kommun. Sedan övertagandet har det varit stora problem, ibland har hämtningarna skett försenat och ibland inte alls. Det är många kommunbor som under hösten ringt till kommunen, renhållningsföretaget och tidningen med klagomål.

Hur går det för RenoNorden nu?

– Sophämtningen fungerar mycket bättre i dagsläget. Majoriteten av alla hämtställen får tömt på rätt dag, medan ett mindre antal hämtställen släpar en till två dagar, säger Maria Hansen, renhållningschef på Lerums kommun.

Höstens problem har ineburit och kommer att innebära att kommunen kräver bolaget på viten. Maria Hansen förklarar:

– Kommunen har utkrävt vite på 8 000 kronor och kommunicerar med RenoNorden runt ytterligare viten för utebliven tömning i november och december.

Dennis Jeryd, socialdemokratiskt kommunalråd, har tidigare förklarat att det i avtalet mellan kommunen och företaget finns klart redovisat vad kommunen kan ta viten för och vilken storlek på viten som kan utkrävas.

– Kommunen kommer att utkräva vite på över 100 000 kronor för uteblivna tömningar hittills samt brister i ruttplaneringssystemet, har han sagt i en tidigare intervju.

Tidigare var det Renova, som ägs av tio kommuner i Göteborgsregionen däribland Lerum, som hade hand om sophämtningen. Orsaken till bytet var att entreprenörsavtalet löpte ut, och att det därmed skedde en ny upphandling. I denna vann RenoNordens anbud, vilket innebar att företaget fick uppdraget att hämta avfallet. Renova tömmer slam och hämtar farligt avfall.

RenoNorden har hand om sophämtningen i flera kommuner, däribland Stenungsunds kommun. Där har det varit väldigt stora problem.

Under hösten kom besked om att Stenungsunds kommun skulle kräva renhållningsföretaget på 40 miljoner kronor i vite. Så blev det dock inte. Nyligen ingick kommunen och företaget en överenskommelse som innebär att parterna avslutar samarbetet. Renhållningsföretaget ska även betala ett prisavdrag till kommunen på 670 000 kronor.

Från och med den 1 februari 2017 kommer Renova att sköta hämtning av hushållsavfall i Stenungsunds kommun.

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Vad roligt att det fungerar för majoriteten av hushållen, det gläds jag åt. Vad som är värre är att man den 23 december kommer och skall tömma våra kärl på Hallsås en andra gång samma dag eftersom deras dator säger att de skall göra så. Man undrade då hur de hanterade sina databaserade hjälpmedel.
    Idag kom svaret då räkningen kom. Räkningen kommer från ett annat bolag än RenoNorden, går till ett bankgiro som inte tar OCR-nummer så nu kommer någon att få sitta och manuellt koppla inbetalningarna mot fakturanummer.
    Därefter så erbjöds jag Autogiro och det underlättar ju så jag klickade glatt på Fortsätt för att mötas av beskedet att min faktura ännu inte är kopplad mot ett kundnummer. Jag kanske skall gå tillbaka till min internetbank och ta bort mitt fakturanummer från betalningen??
    Nej, sophämtningen fungerar ännu inte så som man kan förvänta sig och att inte ens ha en betalningsrutin på plats efter så lång tid är inget annat än ett kraftigt underbetyg för RenoNorden!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher