Carl Martin Hægermark Foto: Daniel Elfvelin

Varats likgiltiga lätthet?

KRÖNIKA

Den åldrade mannen framför mig lägger pannan i djupa veck. Generationer spänner sina bågar mellan oss och ändå är vi – i djupt samförstånd – inbegripna i samtal. Jag fascineras av hans livs berättelse. Lägenheten är fylld av minnen från ett långt och händelserikt liv. På soffbordet ligger ett flertal böcker om alltifrån Kinas historia till Israel-Palestinakonflikten. En av dem har han till och med författat själv. Trots att han passerat de 90 är hans intellekt knivskarpt och glöden i de så snälla och godmodiga ögonen, har långt ifrån falnat. Han reflekterar noggrant över sitt svar.

– Det var delvis det armod jag och många med mig, växte upp med. Det gav en grundmurad känsla av att ett samhälle behöver jämlikhet för att utvecklas. Att åtta personer i världen, idag äger lika mycket som halva jordens befolkning får mig att fortsätta glöda för rättvisa och ett starkt välfärdssamhälle, svarar han till sist på min fråga om vad som fick hans politiska engagemang att väckas.

Ett engagemang som troligtvis givit honom ett meningsfyllt liv och en känsla av sammanhang, som en del av något större. Hans eld inspirerar mig och jag vill tro att tillvaron ges mening om vi brinner för något, i vårt arbete eller under vår fritid. Något som väcker vår kreativitet, vår lust, vårt engagemang och vår framtidstro. Något större, än att bara få mat på bordet och pengar till månadens räkningar.

Siffror från SCB visar att endast 28 procent av EU:s befolkning, i hög grad, finner livet meningsfullt. Kan sådana siffror och vår egen eventuella fråga om livet: är detta verkligen allt, väcka oss till att börja gå åt ett annat håll än den väg vi vandrar – längs invanda spår? Om likgiltighet fått fäste, kanske vi skall anträda en inre resa i syfte att nå något som på djupet väcker vårt engagemang; som får oss att glöda, till och med brinna, om det så är orättvisor, drejning eller miljövård.

Så kanske du och jag som 90- åringar också kan titta barnen i ögonen och fortfarande glöda i hopp om en bättre värld.

  • Carl Martin Hægermark
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det