Färgsortering av avfallet

Debatt

Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare.
Om detta skall tas på allvar borde Lerums kommun göra som så många andra kommuner – gå över till ett användarvänligt system för sophanteringen.

Papperspåsar ersattes av en plasttunna, som senare kompletterades med ytterligare en tunna för matavfall. Många andra kommuner har kommit mycket längre.

Färgsortering innebär att man delar upp avfallet i olika färgade plastpåsar. Och sedan, istället för att åka till återvinningsstationen, kastar man allt i den egna soptunnan. Soptunnan töms som vanligt och sopstationen sorterar avfallet efter färgen på påsarna. Med färgsortering klarar de flesta sig med ett kärl som är storleken större än det standardkärl vi har idag.
• Orange påse – plastförpackningar
• Grön påse – matavfall
• Gul påse – pappersförpackningar
• Grå påse – metallförpackningar
• Blå påse – tidningar
• Vit påse – övrigt hushållsavfall

Genom färgsorteringen minskas mängden sopor som går till förbränning. Dessutom minskas utsläppen eftersom vi inte behöver åka till återvinningsstationerna med vårt sorterade avfall. Tillsammans bygger vi en grönare framtid!

I Tromsö (Norge) har man färgsortering inte bara för villor, utan även för lägenheter. Fungerar mycket bra!
Mer info om färgsortering: www.fargsortera.se/

Det finns flera kommuner som istället har kärl med olika fack där man fördelar olika typ av avfall. Även det är ett mer användar- och miljövänligt sätt än det vi har i Lerum, men kräver två större kärl, vilket inte precis förskönar närmiljön. Mer info om kärlsortering: www.karl-lek.se/
ACn

4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Och ”ACN” – hushållsavfall kräver oftast inte ytterligare en tunna. Det räcker så bra med en (1) då de flesta villaägare i Lerum sannolikt komposterar för att få gratis näringsrik jord till sin trädgård. Kompostering minskar även drastiskt behovet av miljöskadlig vägtransporterad sophantering.

 2. Retur av hushållens sorterade avfall sker nästan alltid i samband med besök vid någon livsmedelsaffär och kräver ingen extra transport. Ökad frekvens för tömning av sopkärl kräver däremot ökad transport med tunga dieselfordon. Tillverkning av en mängd olikfärgade plastpåsar och nya sopkärl är definitivt inte miljövänligt. ”Färgsortering” verkar vara en synnerligt miljöskadlig idé.

 3. Då håller jag tummarna för alternativet med färgade påsar.

  Tidigare hade de flesta sina soptunnor i speciella skåp. När hantering av hushållsavfall krävde ytterligare en tunna ställde de flesta ut båda tunnorna. Att få två större soptunnor vid varje villainfart är inget som bidrar till en trevlig närmiljö.

 4. Hushållsnära hämtning har vi haft på försök i c:a ett år för ett antal hushåll i Gråbo
  I slutet av 2017 eller början av 2018 skall det vara möjligt att hämta flera sorterade fraktioner vid bostaden. Om det blir färgade påsar eller flera fack får vi ses
  Vänligen
  Rutger Fridholm

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det