Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Långsamt för ny fiskväg

Stenkullen

För ett år sedan presenterades ett förslag på att bygga en naturlik fiskväg vid Hillefors kraftverk. Men projektet ansågs för dyrt och sedan dess har parterna svårt att komma vidare.
– I det här fallet står flera intressen emot varandra, säger Daniel Johansson vid länsstyrelsen.

När fiskvägen förbi Hedefors öppnade 2013 fick fiskarna ytterligare cirka 2,5 kilometer lekområde fram till Hillefors grynkvarn, kraftverk och damm, där de inte kommer längre. Kraftverket är ett hinder för all vandrande fisk, där de mest värdefulla arterna anses vara lax, öring och ål.

Enligt en vattendom från 1997 är kraftverkets ägare, Lerum fjärrvärme, skyldig att inrätta en fiskväg när länsstyrelsen kräver detta. Något som de också krävt och i mars förra året skrev LT om förslaget på att bygga en naturlig fiskväg på platsen. Enligt den skiss som gjordes skulle fiskvägen starta innan kraftstationen och sluta cirka 120 meter längre fram, på andra sidan den vägbro som utgör dammens krön.

Problemet som då lyftes fram var kostnaden för projektet på cirka åtta miljoner kronor som ansågs vara för hög. Sedan dess har arbetet knappt rört sig framåt.

– Det har inte hänt så mycket rent praktiskt sedan förra året. Diskussionen pågår mellan oss och sportfiskarna, länsstyrelsen och de andra inblandade parterna, konstaterar Håkan Danielsson, vd på Lerums fjärrvärme.

Fiskvägen för dyr

Kostnaden för att bygga ett omlöp anses vara för stor i relation till vad kraftverket producerar, en kostnad som ingen är villig att ta. Billigare lösningar, som en fisktrappa i betong, anses samtidigt ha för stor åverkan på kulturhistoriska värden kring Hillefors grynkvarn.

För några veckor sedan anordnade kommunen ett möte mellan parterna för att komma vidare. Enligt Håkan Danielsson fick alla intressenter komma till tals på mötet men att inga konkreta beslut fattades.

– Just nu finns det ingen agenda. Jag vet inte vad som händer härnäst om jag ska vara helt ärlig.

Bollen hos länsstyrelsen

Han menar att bollen nu ligger hos länsstyrelsen för att komma vidare. Daniel Johansson arbetar med fiskevård vid länsstyrelsens vattenavdelning och han håller med om att de måste ta initiativet.

– Kommunen ska lämna ett betänkande på hur de ser på situationen som vi får titta på. Vi kommer sedan att lämna ett förslag på hur man kan gå vidare någon gång under vårkanten, säger han.

Han bekräftar också bilden från Håkan Danielsson om att kostnaden för att bygga ett omlöp är alldeles för hög i relation till Lerum fjärrvärmes verksamhet på platsen.

– Det är en slutsats vi har dragit, omlöpet är oförsvarligt dyrt, säger Daniel Johansson.

Komplext ärende

Den höga kostnaden i relation till intressen från kulturvård, naturvård och ett bolag krockar och gör hela situationen mer komplex. Det hela blir heller inte enklare av att länsstyrelsen, som kräver att omlöpet ska byggas, samtidigt medger att det blir för dyrt.

– Vi har alla olika intressen kring platsen som vi försöker kombinera nu. Vi har fått vrida och vända på det några varv, säger Daniel Johansson.

Länsstyrelsen söker med ljus och lykta efter sätt att bygga billigare eller hitta finansiering. Men de kan själva inte bidra ekonomiskt som det ser ut nu.

– Staten har inga medel att gå in med eftersom det i domen står att det är verksamhetsutövaren som ska stå för kostnaden. Det är en linje vi följer allt hårdare nu för tiden, enligt EU-direktiv.

Ifall man inte kan hitta en lösning som fungerar för alla parterna får frågan avgöras i en domstol. Men dit är det ett tag kvar menar Daniel Johansson på länsstyrelsen.

– Det får vi göra först i ett läge där vi är överens om att vi inte är överens.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det