Karin Manzoor.
Foto: Daniel Elfvelin
Karin Manzoor. Foto: Daniel Elfvelin

Lite färg gör susen

krönika

Att vara evigt ung verkar vara kravet idag. Reklam, krämer, annonser och all social media erbjuder ständigt nya knep för att se ung och fräsch ut. Det finns botox, ansiktslyft, masker och andra lyft lite här och där, mirakelkrämer och en massa metoder. Jag ställer ofta frågan, gör det oss lyckligare?

Nu, kan jag i alla fall konstatera att jag har mörka ringar under ögonen och på huvudet har jag en av dessa vanliga frottéhanddukar, som troligtvis tusentals kvinnor virat runt håret efter morgonduschen dag ut och dag in.

Det är jag, säger jag tyst för mig själv och ler lite försiktigt över att dagen är ny. Samtidigt ser jag en viss smärta i mitt nyvakna omålade ansikte. Men det är jag, jag som snart ska ta en morgonpromenad med hunden i januarimörkret. Jag tröstar mig med att det är trots allt bättre än att sitta på en alldeles för ljus och packad stadsspårvagn.

Därute finns ingenting att se förutom regnet, som piskar hårt mot den kala marken och en del avlövade träd.

I spegelns klara glas, ser jag en kvinna, som förmodligen faller få i smaken, ansiktet är halvvaket, men lugnt och ännu oanvänt den här dagen.

Mina ögon betraktar mig, jag tittar på dem ett ögonblick. Plötsligt ser jag varför blicken är underlig, ögonen har inte förstått att det är dag. Jag trycker den fuktiga handduken över ansiktet och sluter ögonen en stund. Jag försvinner i mörkret, jag vill bort från sanningen. Jag vill bort från spegelns sanning och flyta bort till en väldig ocean.

Jag tar mig samman, klockan går och jag gör ett nytt försök med penslar och färg. Jag gör min egen målning. Jag gör en egen tavla och frigör mig från natten, med hjälp av färgernas förmåga.

Jag har äntligen vaknat upp ur alldeles för få timmars nattsömn och vecklat ut min hårt ihoprullade, nu färdiga, målarduk. Jag är vaken. Så är det på ålderns höst, ja även på vintern. Jag inser att botox och liknande klarar man sig bra utan.
Lite färg gör susen!

  • Karin Manzoor
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher