Foto: Daniel Elfvelin
Foto: Daniel Elfvelin

Man lär sig något nytt varje dag

KRÖNIKA

Man lär sig något nytt varje dag brukar det heta. Det stämmer, men kanske måste man ändå anstränga sig något? Det glädjande är att den lilla ansträngningen faktiskt ofta räcker för att komma till nya insikter och lärdomar. Ibland kan det handla om något så enkelt som att bläddra i en tidning man vanligtvis inte brukar läsa.

I julklapp av min far fick jag en årsprenumeration på tidningen Land. Den har jag inte bläddrat i sedan jag satt i farmor och farfars kök – på den tiden de levde, vilket är ganska länge sedan nu. Bland det första jag lär mig när jag öppnar tidningen är att det finns en opinion i Norrland för att regionen borde bryta sig ur Sverige. Nåväl, kampanjen verkar inte så organiserad och högljudd – än, kanske man skall tillägga. Men ändå så pass seriös att Norrlandsförbundet går ut med en debattartikel (Land, 5/1) där de tar strängt avstånd från kampanjen. Förbundet vill inte se en växande separatistisk rörelse likt den i Skottland, Baskien, Katalonien, Quebec, och norra Italien.

Trots att jag försöker, så gott jag hinner, att hänga med i samhällsdebatten har jag alltså missat nyheten om kampen för ett självständigt Norrland. Min impuls är som vanligt att tänka att den här typen av kampanjer aldrig kommer att uppnå sina syften. Men samtidigt hör jag hur naiv jag låter i en värld där det ena ”osannolika” efter det andra händer.
Jag konstaterar med sorg att jag, som så många andra, lever i min egen filterbubbla, och i den duggar inte nyheter om Norrland tätt.

Skillnaderna mellan land och stad har debatterats flitigt under det gångna året. Som ett hoppfullt budskap, i den ofta dystopiska diskussionen om polarisering och oro, framträder dock tidningen Lands hashtagg ”Hela landet lever”. Det är en påminnelse om den energi och aktivitet som finns i hela landet, men kanske framförallt en uppmaning till, och en vädjan om, att låta hela landet få leva.

Den stora frågan är ju förstås: Hur? Det talas om omskolning, mer bredband, minskad digitaliseringstakt, medborgarlön och protektionism, och mitt i detta får vi inte glömma människans okuvliga, outsinliga och berättigade behov av att känna sig behövd.

Det finns nog inga enkla lösningar, hur mycket vissa politiker än vidhåller motsatsen, men i det lilla kan vi försöka lära oss något nytt varje dag. Besök landet om du bor i staden. Besök staden om du bor på landet. Och ja, läs något du inte brukar läsa.

  • Sandra Ljung
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher