nyhet. Risveden Terräng utvecklar sin verksamhet med löparkvällar. Linda Sjöberg ska hjälpa motionärer att få ett bättre löpsteg. Här skuggas hon av Mattias Balkander. Foto: Daniel Elfvelin

Risveden Terräng startar löparkvällar

träning och hälsa

Löpning ska förknippas med njutning. Det tycker löparcoachen Linda Sjöberg. Håller du inte med kan det givetvis bero på för lite träning, men även brist på teknik. Under sex löparkvällar ska hon hjälpa motionärer att få ett bättre löpsteg.

Det är i tävlingen Risveden Terrängs regi som Linda Sjöberg anordnar träningspass. Premiären sker i Nolhaga på torsdag, därefter följer hon upp med ungefär ett pass i månaden i Sjövik, Sollebrunn, Jonsered, Gråbo och Nääs.
– Ända sedan vi startade loppet har vi velat satsa på folkhälsa, det är kul att bredda konceptet och att bjuda på återkommande träningar, säger Mattias Balkander, medarrangör av Risveden Terräng.

Han förklarar att de vill ha passen på orter där de vet att många av loppets löpare finns, men framhåller att träningarna är öppna för alla. Linda Sjöberg är ny i organisationen och hennes ambition är att både nybörjare och mer erfarna löpare ska få goda tips.

Kroppsdel för kroppsdel kommer hon att gå igenom vad som är bra att tänka på – som att springa ”smalt”, landa med fötterna under kroppen, och att sträcka ordentligt på sig.
– Föreställ dig att du har en tofs på huvudet som någon drar uppåt, förklarar hon.
– Det finns en djungel av övningar, men det behöver inte vara så avancerat. Det går att utveckla sin löpning på ett lättsamt och roligt sätt, försäkrar hon.

Rätt blir skonsamt
En bättre löpteknik förbättrar kilometertiderna, men enligt Linda handlar de stora vinsterna inte om personliga rekord utan om att hitta ett flyt och springa på ett sätt som är skonsamt för kroppen.
– Skador är otroligt vanligt, påpekar hon.
Vilket är det vanligaste felet?
– Höften. Många har en sittande position och behöver jobba upp sin styrka. Löpning handlar inte bara om kondition.

Linda har sprungit sedan hon var liten, men på senare år har hon utvecklat sitt intresse och utbildat sig till löparcoach.
Hon föredrar skogen med sina utmaningar i form av rötter och stenar, vilket gjorde Risveden Terräng till ett perfekt lopp att tävlingsdebutera i. Det var 2011 och därefter har det blivit fler upplagor av loppet i Sjövik, olika terrängmaraton i Sverige och även ett maraton i Venedig.
– Jag är ingen tävlingsmänniska och bryr mig inte om hur snabbt jag springer utan snarare om hur länge jag är ute. Det ska vara skönt med löpning, jag vill ha det som en livsstil.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det