• Kvartetten. Majoritetens kommunalråd Dennis Jeryd (S), Lill Jansson (L), Eva Andersson (C) och Rutger Fridholm (MP).
 • Opponerande. Moderaterna Douglas Thisell och Alexander Abenius,oppositionsråd.

Anklagas för maktkoncentration

Lerum

Oppositionen anklagar majoriteten för maktkoncentration.
Enligt Moderaterna tas färre och färre ärenden upp på kommunfullmäktige.

På förra kommunfullmäktige tog politikerna endast upp tre ärenden förutom den vanliga dagordningen, det var framtagandet av en trafikstrategi och två medborgarförslag. Kommande fullmäktigemöte ställs in.

– Det är ett problem att allt färre ärenden kommer till kommunfullmäktige (KF), som invånarna faktiskt röstar in politiker till, säger moderaternas oppositionsråd Alexander Abenius och fortsätter:

– Det är viktigt att KF vitaliseras, när besluten tas där sker en tydlig debatt.

– Där är det också fler som är med och fattar besluten, i kommunfullmäktige är det 51 ledamöter jämfört med kommunstyrelsens 11 ledamöter.

Douglas Thisell, också moderat, har arbetat i kommunpolitiken under många år. Han konstaterar:

– Det är en större maktkoncentration nu än tidigare, fler beslut tas i kommunstyrelsen i förhållande till kommunfullmäktige.

Påbörjades inte denna maktförskjutning när ni hade makten?

– Den existerade i viss utsträckning, men majoriteten gick till val på att ta bort maktförskjutningen och har bara lyckats att öka på den, svarar Alexander Abenius.

Annat förr

Enligt honom skulle ett ärende som kommunens köp av bostäder i Sjövik för 52 miljoner kronor definitivt inte bara ha varit uppe på kommunstyrelsen utan också på kommunfullmäktige när de var vid makten.

Dennis Jeryd, kommunalråd för Socialdemokraterna, tycker dock inte att beslutet togs i fel instans:

– Det rör sig om en upphandling och dem fattar kommunstyrelsen beslut om. Vi fattade beslut om upphandlingar för kvartal två 2016 om 60,4 miljoner kronor och för kvartal tre 2016 om 27,5 miljoner kronor så det är inget konstigt.

Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Wassenius, Centerpartiet, håller med:

– Upphandlingsärenden behandlas alltid på KS.

Även så här stora ärenden?

– Ja, vi har ingen beloppsgräns, svarar Lennart Wassenius.

Alexander Abenius kontrar:

– Det vanliga är att upphandlingsärenden fattas i kommunstyrelsen, oftast på grund av att det råder sekretess på vilka anbud som lämnats från olika aktörer. I detta fall har majoriteten valt en direktupphandling där andra företag inte fått möjlighet att lägga ett bud. Då vore det rimligt att ta upp speciellt detta ärende i fullmäktige, åtminstone som information.

Visar siffror

Han påpekar också att budgetsiffrorna visar på maktförskjutningen. Under 2016 var 2 208 000 kronor budgeterade för kommunfullmäktige, 1 970 757 kronor användes. Samma år var 6 650 000 kronor budgeterat för kommunstyrelsen, 6 768 803 kronor användes.

Enligt Moderaterna är det den nuvarande politiska organisationen som är orsaken. Moderaternas oppositionsråd konstaterar att även om hans eget parti var med och införde beredningarna är han idag skeptisk till dem.

Varför?

– Många beredningsledamöter, från de absolut flesta partier vad det verkar, upplever att arbetet i beredningarna känns meningslöst och flummigt. Många beredningsledamöter känner också att de rapporter som beredningarna skriver i princip hamnar i skrivbordslådan och aldrig ser dagens ljus igen. Som ledare för ett av kommunens största partier kan jag inte ignorera den kritik jag får höra dagligen från våra, och andra partiers förtroendevalda, svarar han och fortsätter:

– Jag vet utifrån egen erfarenhet att de absolut flesta engagerar sig för att göra något åt de problem och utmaningar som de ser i samhället idag. De kommer sedan till politiken, med upprullade skjortärmar, för att vara en del i att arbeta med utmaningarna och lösa problemen. När de sedan placeras i en beredning, som sällan adresserar och hanterar dagens problem och utmaningar, tröttnar de fort.

– I grund och botten är detta ett stort demokratiskt problem.

Ska undersöka

Lennart Wassenius, ordförande i kommunfullmäktige, håller med. Han upplever inte någon maktförskjutning.

– Det blir få ärenden och inställda möten ibland, det är inget unikt. Jag tror att det blir mycket på mötena i april, maj och juni, säger han.

Kommunen ska göra en utredning av organisationen, arbetet med denna drar igång 22 mars och resultatet kommer att redovisas på kommunfullmäktige i juni eller augusti.

– Ambitionen med den nya organisationen är att det ska bli en bättre balans, säger Lennart Wassenius.

Utredningen får alltså utvisa om det också har blivit så eller om oppositionen har rätt i sin kritik.

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Det är märkligt att höra från M att man vill ha mer demokrati i Lerum. Detta parti som under Henrik Ripas ledning försökte avskaffa så många nämnder som möjligt och ta besluten helt toppstyrt inte ens i kommunstyrelsen.

  M modell 2016 och 2017 har stora likheter med de sura gubbarna som satt på balkongen i dockserien Mupparna i TV och gnällde.

  Mitt råd till M är att försöka att arbeta mer pragmatiskt för Lerums bästa så kommer nog väljarna tillbaka

 2. Måste ju säga att med alla märkliga turer tidigare så känns kritiken nattstånden. Vi minns ju alla bl.a. turerna kring höghuset på konsumtomten. Ingen hade minsta aning om hur och var de stora besluten togs. Plötsligt sade byggherren att kommunen gett OK.
  Det var bara ett exempel.

  Visst, det finns säkert skäl att göra en grundlig revision av både den politiska och den utförande organisationsstrukturen samt maktutövningsflödena, men avstå gärna från att försöka ta billiga och lätt genomskådade poäng. Det tjänar både direkt berörda politiker&tjänstemän och vi intressenter (medborgare) på.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det