Bostadsinbrott i Lerum

LERUM

Ännu ett inbrott har inträffat i kommunen, den här gången i Lilla Bråta.

Larmet kom in till polisen vid 21-tiden på måndagskvällen. Det var en bostad på Ryd Västergårdsvägen som haft ovälkommet besök. Inbrottet tros ha skett någon gång mellan 15.45 och 20.45 på måndagen. Tjuven eller tjuvarna hade tagit sig in genom att bryta upp en altandörr. Det är i nuläget oklart vad som har stulits. Polisen ska genomföra en teknisk undersökning på platsen.

10 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Så här ser det ut enligt BRÅ. Man kan göra sina egna grafer över brott. I Lerum gäller för fullbordade inbrott mellan 2005-2014. Intressant att se hur det ser ut dom senaste 2 åren.

  Skapa egna grafer här:

  http://statistik.bra.se/solwebb/action/index

  Anmälda brott
  År
  2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
  Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal Antal
  Lerum kommun
  Inbrottsstöld
  I bostad (lägenhet & villa)
  Fullbordat 58 48 76 78 60 71 122 90 84 50

   • Jag leder också ett grannsamverkansområde och får samma info i utskick från vår lokala Polis. Siffrorna på BRÅ är samtliga inbrott och försök till inbrott som anmälts till Polisen. Jag tror inte att Polisen har fler anmälningar i sin databas än de som gjorts i verkligheten. Det kan däremot säkert förekomma inbrott/försök som inte anmälts.

    Alice Teodorescu uttryckte det mycket bra nyligen: Var noga med att beskriva verkligheten i verkliga och inte önskade siffror. Det vinner sakdiskussionen på.
    Inbrott är ett jäkla äckligt gissel för oss som drabbas. Vi har haft tre inbrott under de 34 år vi bott här. Det var lika vidrigt varje gång. Jag har sett closed communities i Californien och det är en himla trist företeelse. Hoppas vi inte hamnar i den sitsen här.

    Min förhoppning är att Polisen får tillräckliga resurser och att resurserna används på optimalt sätt. Samtidigt måst vi alla vara vaksamma och notera allt som ”inte stämmer”. I vår gata har vid minst ett tillfälle upptäckt två kända kriminella som rekognoscerade här.

   • GYLLENHJELM, jag är skyldig dig en kraftfull ursäkt!
    När man klickar för olika inbrottstyper i BRÅ databas så kommer de upp i rader på ett Excelblad så att samma brott finns på flera olika rader. När man sedan summerar per kolumn blir det multiplar av samma brott. Din siffra 105 är helt rätt.
    De uppvisade relativa förhållandena stämmer dock ganska bra för de olika åren (och det var väl det som var det viktiga?):
    93 90 78 80 125 105 128 74 78 109

    Gå för säkerhets skull in på länken jag gav till till BRÅ och klicka sedan på:
    ”statistikdatabasen över anmälda brott” och markera de olika valen av brottstyp, kommun och årtal.

    • OK, Göran Holmberg, bra att du hittade rätt siffror. :)

     ”Samtidigt måst vi alla vara vaksamma och notera allt som ”inte stämmer”. I vår gata har vid minst ett tillfälle upptäckt två kända kriminella som rekognoscerade här.”

     Intressant att ni har så pass bra koll. Skulle det kanske vara vettigt att starta en blogg där vi rapporterar observationer av detta slag? Där skulle man även kunna beskriva aktuella inbrott i kommunen och ge råd om hur man kan skydda sig.

     Nu har det förresten skett ett nytt inbrott i samma område som tidigare i veckan. Jag har aldrig tidigare sett den här omfattningen av rapporterade inbrott i LT. Dystert.

     • Njae… jag tycker det är bättre ju fler som kör aktiv Grannsamverkan och håller nära kontakt med Eva Strömblad (vår lokala poliskontakt i Lerum). I fallet som du citerar tog en granne en bild som jag direkt (kanske 15 minuter efter att bilden togs) skickade till vår dåvarande poliskontakt. Det gick omedelbart ut bilar på spaning, men så inträffade en trafikolycka som tvingade dem att avbryta eftersökandet.

      Jag tror att bästa inbrottspreventionen får man om så många som möjligt är vakna utan att bli fobiska. Vakenheten kan sedan effektivt kanaliseras till Polisen via respektive ansvarig för Grannsamverkan. Man kan ju också själv direkt kontakta Polisen. Det är aldrig fel att rapportera om man ser något som ”inte stämmer”.
      De allra flesta inbrottstjuvarna skyr uppmärksamhet. Om en person går/kör runt och kollar lämpliga hus att bryta och om någon i området demonstrativt visar uppmärksamhet så kan det räcka för att brottslingen väljer något annat område.

      Grannsamverkan är i mitt tycke mycket bra. Man får väldigt bra kunskap i hur brottslingar beter sig samtidigt som man får både praktisk och teoretisk hjälp när det gäller att skydda sin bostad. Jag har en sändlista som jag använder varje gång det kommer något meddelande från Eva Strömblad.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher