Byggstart för ny hall närmar sig

Lerum

I höst sätts spaden i marken och under tidig vår 2019 står den nya idrottshallen på Dergården klar. Åtminstone finns det inget som tyder på att det dyker upp några käppar i hjulen för det omfattande projektet.

Ärendet med idrottshallen har nu kommit så långt att detaljplanen skickats ut för granskning. Detta efter ett beslut från kommunstyrelsen förra veckan.

– Allt rullar på enligt tidsplan och i dagsläget ser det inte ut som att den ska bli överklagad, säger kommunalrådet Dennis Jeryd (S).

Därmed räknar politikerna med att kunna ta ett beslut om detaljplanen i juni. Ett antal idrottsföreningar, med innebandyklubben FBC Lerum i spetsen, har tidigare klagat på den långsamma hanteringen av frågan. Men sedan planen med detaljarbetet drog igång förra våren har projektet hållit ett bra tempo, enligt både Dennis Jeryd och projektledaren Erik Seilinger.

– Sen är det lagstadgat att sådana här ärenden ska ut på samråd som måste ta tid och det går inte att snabba på, säger Dennis Jeryd.

Två fullstora planer

Parallellt med arbetet kring detaljplanen har projektarbetet för själva byggnaden inletts. Precis som LT skrivit om tidigare kommer den att innehålla två fullstora planer på 40 x 20 meter, samt även en mindre C-hall. Parkeringar byggs i form av ett garage under hallen.

– Hur gestaltningen kommer att se ut vet vi ingenting om än, säger Erik Seilinger.

Det arbetet kommer att ske tillsammans med en entreprenör, men vem som bygger är inte klart än. Först i maj räknar Erik Seilinger med att kommunen har skrivit kontrakt med något byggföretag.

En av uppgifterna för kommunen och entreprenören blir att hitta en lösning för matcher och andra evenemang som kräver mycket publik. En skiljevägg ska kunna tas bort och göra de två planerna till en. Både politiker och tjänstemän har tidigare pratat om en mobil läktare som går att fälla ut likt ett dragspel.

– Om det blir en sådan eller någon annan lösning får vi se. Jag har hört från många håll att sådana läktare inte fungerat bra, men på något sätt kommer vi att se till att det går att ta in mer publik, säger Erik Seilinger.

Exakt hur många personer hallen kommer att rymma är inte heller klart, men politikerna har tidigare utlovat en kapacitet på minst 1 000 åskådare.

Ser du läktaren som ett huvudbry i projektet?

– Nej, det gör jag inte. Det skulle i så fall vara att det är en tajt tomt och vi måste ha en ramp ner till garaget som kommer att stjäla yta, men egentligen ser jag inget huvudbry alls. Jag känner mig inte orolig över det här projektet.

Om arbetet fortskrider utan hinder beräknas byggstarten ske tidigt i höst.

– Efter att vi satt spaden i marken tar det cirka 1,5 år att bygga. Ungefär vid den här tidpunkten på året 2019 bör vi vara klara.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher