Foto: Ann-Charlotte Edgar
HJÄRTSTARTARE. Privatpersonen Conny Carlsson är nu ägare till en hjärtstartare. Den finns i en låda på ladans utevägg och kan användas av den som behöver den för att rädda liv.
Foto: Ann-Charlotte Edgar
HJÄRTSTARTARE. Privatpersonen Conny Carlsson är nu ägare till en hjärtstartare. Den finns i en låda på ladans utevägg och kan användas av den som behöver den för att rädda liv.

Conny kan rädda liv

Floda:

Conny Carlsson är en 73-åring som på riktigt kan rädda liv. Nyligen köpte han en hjärtstartare, som han hängt upp på ladans vägg.
Sedan någon tid är han också SMS-räddare, och kan bli larmad om någon i hans närhet får ett hjärtstopp.

– Jag ser det som en självklarhet och nästan en skyldighet att vara med och tycker att det hade varit fint om flera var det, säger han.

– Om någon får ett hjärtstopp i min nära omgivning får jag samtidigt som ambulansen ett meddelande om detta. Eftersom jag bor långt ut i skogen kan det ta lång tid innan ambulansen hinner hit.

Den som registrerat sig som SMS-räddare behöver inte själv äga en hjärtstartare, men måste vara utbildad i hjärt- och lungräddning. Vid ett larm ska personen svara om den kan ge sig ut för att ge den första hjälpen.

Det var för drygt ett år sedan som Conny började fundera på att skaffa sig en hjärtstartare. Han berättar att han har flera bekanta som drabbats av hjärtstopp.

– Den är ju inte till mig själv, det är bara James Bond som kan använda den på sig själv, men jag har satt upp den på husväggen och anmält detta till SOS-räddning, så att alla som är registrerade kan se att den hänger här.

– De flesta hjärtstoppen sker dock i hemmamiljö och ofta när man minst anar det. För varje minut som hjärtat inte slår tappar man tio procent chans att överleva.

Ska inte vara kall

Då hjärtstartaren inte får vara för kall när den ska användas behöver den vara kopplad till ström. Conny frågade därför vägföreningen i sitt område om bidrag till detta, vilket ännu inte resulterat i någonting.

– Jag tycker att alla vägföreningar borde gå ihop och köpa en hjärtstartare gemensamt. Ju längre från centrum man bor desto viktigare är det.

Redan för tio år sedan gick Conny en hjärt- och lungräddningskurs hos ambulanssköterskan Annelie Lundström, som också är hans dotter.

– Att gå en kurs i hjärt- och livräddning borde vara någonting som alla gjort. Jag har inte behövt kunskapen och hoppas slippa det, men jag vet i alla fall vad jag ska göra om någon drabbas.

– Det känns bra.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher