4670722535176e558d3e9a425e90ab06-pv_web.jpg

Döms efter mc-olycka

Kommunen

En man döms till dagsböter efter att ha orsakat en mc-olycka där en kvinna skadades.

Händelsen inträffade i Lerum våren 2015. Mannen hade narkotika i kroppen och körde med en kvinna som passagerare på crossmotorcykeln när fordonet gick av vägen och körde in i ett träd. Kvinnan som satt bakpå saknade hjälm och fick flera skador i olyckan. Hon ådrog sig bland annat brott på en bröstryggkota, skador på mjälten och brott på underkäken. Ett vittne såg olyckan och berättade under rättegången hur han såg kvinnan flyga i luften.

Föraren uppgav i rätten att han kände till att crossen inte fick köras på den aktuella vägen och att den bara var konstruerad för en person. Han uppgav även att han vid tiden för olyckan rökte cannabis regelbundet, men att han inte hade rökt dagen då olyckan inträffade och att han inte kände sig påverkad.

Han fälls nu för flera brott: Vårdslöshet i trafik, rattfylleri, grov olovlig körning, vållande till kroppsskada samt ringa narkotikabrott. Påföljden stannar dock vid 100 dagsböter á 50 kronor.

Väljer normalgraden

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle fällas för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik, men tingsrätten väljer att fälla honom för normalgraden av brotten.

Domstolen motiverar det med att det inte har utretts vilken hastighet motorcykeln höll vid olyckstillfället, och att förarens egna uppgifter om att han bromsat före olyckan samt att en mötande bil bidrog till dikeskörningen, inte har motbevisats. Tingsrätten anser inte heller att det gått att utreda i vilken mån hans narkotikapåverkan påverkade körningen.

Sammantaget anser domstolen inte att mannen vid sin körning kan anses ha varit grovt oaktsam eller visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Tingsrätten anser heller inte att körningen kan anses ha inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten eller att det handlat om en försummelse eller ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Han döms därför för normalgraden av brotten.

Utöver dagsböter ska han även betala drygt 13 500 kronor i skadestånd till den skadade kvinnan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher