Dramatik vid fågelbordet – snart ett minne blott?

Debatt

Vid frukostkaffet ser jag till min glädje genom köksfönstret en flock underbart vackra sidensvansar som kalasar på skrumpna äpplen. Hackspetten pulveriserar förnöjt talgbollen medan bofink och pilfink mumsar på solrosfrön. Stenknäcken ansluter och visar stolt upp sin sammetskostym i mjuka färger. Rödhaken försöker hänga med i färgprakten och spärrar ut sitt roströda bröst.

En sådan samling undgår naturligtvis inte sparvhöken som kommer farande i rasande fart och vänder i luften för att attackera först. Småfåglarna skingras blixtsnabbt och jakten misslyckas. Omtumlad och missnöjd sitter höken kvar i busken och låter sig beundras i flera minuter på nära håll. Bedövande vacker fjäderskrud. Tittar man in i hans nästan hypnotiserande öga kan nästan naturens innersta väsen skönjas. Vilken fantastiskt upplevelse!

Snart är sådana magiska ögonblick ett minne blott eftersom området där detta inträffade, skogen mellan Kvartsvägen och Gnejsvägen, snart skall skövlas. Här vill Lerums kommun låta ett byggföretag spränga in ett antal delvis sammanhängande småhus. Banker och byggare jublar väl men vi som bor i Stenkullen tycker det är en sällsynt dålig idé att utplåna denna gröna oas. Igenom området löper en gångstig som använts i mer än 100 år. Här promenerar folk och barn leker. Här finns gamla träd och intressant fågelliv.

Riv upp detta illa underbyggda beslut! Det strider mot kommunens program för Stenkullen som antogs 2015-05-28. Här finns området kartlags, med stigen inritad, under rubriken ”skyddsvärda träd och grönområden”.
Området skulle återigen kunna användas för till exempel utelektioner om djur och natur så som tidigare gjorts. Vad finns kreativiteten? Är det bara rå exploatering som gäller?

Lars Hagberg
Stenkullen

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Lars, så himla fin och inkännande beskrivning av din närmiljö.
    .Jag är säker på att vi är många som ser lika positivt på livet och närmiljön som du gör.
    Lev väl min vän!

  2. Sverige har extremt gott om skogar för bl.a. fågelliv. Självklart måste någorlunda centralt belägen mark med etablerad infrastruktur utnyttjas för att minska den extrema bristen på bostäder. Nämnda fåglar kan säkert studeras även om ytterligare några småhus placeras in i den aktuella glesa bebyggelsen.
    Typiskt exempel på ”bygg gärna någon annanstans men inte nära mig”. Bygg nu!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det