Experten: Fel av Migrationsverket

Sjövik

Migrationsverkets beslut angående Diallo går emot deras egna riktlinjer och är ”obegripligt”. Det menar Stig-Åke Petersson, jurist med 45 års erfarenhet av asylärende kopplat till HBTQ-frågor.

Diallo Laye Aboubacar anses inte vara trovärdig av Migrationsverket eftersom han dröjde så länge med att berätta om sin homosexualitet. Men enligt myndighetens egna riktlinjer ska det inte ha någon betydelse i bedömningen.

– Det finns ett rättsligt ställningstagande som de själva tagit fram och där finns en punkt som nämner det. Det är så märkligt att de inte läser sina egna instruktioner.

Det säger Stig-Åke Petersson, jurist som i många år arbetet ideellt åt RFSL med de här frågorna. Nu försöker han hjälpa Diallo i att få stanna kvar i Sverige.

Gjort många fel

Enligt Petersson har Migrationsverket och domstolen gjort många fel i fallet med Diallo. Bland annat i hur de ifrågasätter hans läggning.

– Migrationsverket har ett väldigt schablonartat sätt att se hur en person ska uppleva sin känslor och tankar kring sin läggning. En person som kommer från ett sådant här land kan ha helt andra identifikationssätt att se på sin läggning än vad Migrationsverket vill.

Stig-Åke Petersson menar att Diallos fall inte är unikt och att det ofta görs den här typen av bedömningar. Enligt honom har Migrationsverket själva granskat olika typer av asylärenden och kommit fram till att 60 procent av bedömningarna inte håller en bra rättslig kvalitet.

– För mig är det obegripligt att de gör på det här sättet, säger han.

Chanserna är små

Nu återstår att vänta på prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen för Diallo. Stig-Åke Petersson säger att prövningstillstånd sällan medges och att chanserna för honom att få stanna är små. En sista möjlighet kan vara att ta fallet vidare till Europadomstolen, men det är också svårt.

Precis som Diallo själv tror Stig-Åke Petersson att det kan bli farligt för honom att återvända till Guinea.

– Det sker en aktiv förföljelse av enskilda där. Skulle han återvända finns en risk att han fängslas eller dödas.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher