Foto: Daniel Elfvelin
Foto: Daniel Elfvelin

Kända bruksorter

KRÖNIKA

Jonsered och Tollered fanns i min skolatlas men inte Lerum. Kartbilder väcker nyfikenhet. Vad var speciellt med Jonsered och Tollered? Jo, de var kända bruksorter, med en patriark i toppen. Han stod för allt gott som bostad, skola och sjukvård men tog också för givet att släkte efter släkte skulle jobba i fabriken. Så kom det sig att något längre bort lockade, det nya landet i väster. Då fick arbetarna i Jonsered kolonilotter, Amerika kallat, området motorvägen skär tvärs igenom idag.

Lerum var en bondby bortom Aspen, tillgänglig först när järnvägen som tidigt fanns till Jonsered ( faktiskt till Aspvik ) dragits förbi sjön. Lerum hade kyrka och Gästis och gårdar som Almekärr, Torp, Dergården, Hallsås, Knappekulla, Höjden och Hallegården, längre bort Hulans herrgård och Aspenäs säteri. Idag känner du dem som namn på bostadsområden och skolor. Särskilt i södra Lerum hade rika köpmän från staden byggt förnämliga ”sommarvillor” och egnahemsrörelsen exploaterade ängar och backar ner mot Aspen. Mitt i 1900-talet hade Lerums tätort cirka 1 000 invånare och Aspenäs 1 700.

Handlaren Gilbert Karlsson och fler förstod vad som behövdes i en ny tid, normen var 8 000 invånare. Ännu en sammanslagning av kommuner var på gång och vad var nu bra med det? Ville man vara eller bli ett centrum och utvecklas till exempel inom skolsektorn gällde att visa att man kunde. Och man hade ett bra läge mitt emellan Göteborg och Alingsås.

Det fanns så att säga bara plats för en kommun däremellan (i skymundan kvarstod Partille som egen kommun och däri Jonsered). I motsats till vad kanske många tror har Lerum visat handlingskraft vid några avgörande tillfällen. En skola startade redan i början av 1800-talet. Lerum var en av länets första med 9-årig enhetsskola och när Göteborg 1980 höjde kommuntaxan lite extra för gymnasieelever sattes Kellhede att snabbt få igång Lerums eget.

Vattenpalatset tillkom. Wassenius får credd för det. Det nya Lerum omfattade nu också Skallsjö med Floda och Tollered samt Stora Lundby (Gråbo) och halva Östad.

Med buss eller tåg tar du dig billigt runt hela vår kommun och för oss pensionärer kostar det ingenting. Fundera över utvecklingen. Nu finns Lerum i kartboken!

  • Jerry Fondén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher