Foto: HENRIK KJELLBERG
Foto: HENRIK KJELLBERG

”Kommer dö om jag skickas tillbaka”

Sjövik

Diallo Laye Aboubacar flydde från Guinea till Sverige på grund av sin sexuella läggning och politiska aktivitet. Fem år senare kan han utvisas tillbaka till landet där homosexualitet är olagligt.
– Jag kommer torteras och dö om jag skickas tillbaka.

Han är desperat och upprörd. Nu vill han sprida sin historia innan det är för sent. Hans ansökan om uppehållstillstånd har fått avslag och nu har han sökt prövning i den sista instansen, Migrationsöverdomstolen. Ett avslag även där innebär att 33-årige Diallo Laye Aboubacar, som bor i Sjövik, måste lämna Sverige.

– Jag har inget hopp kvar, det känns som att de redan bestämt sig, säger han när vi möts.

Historien tar sin början 2012 när Diallo flydde från sitt hemland Guinea. Han berättar hur han var politiskt aktiv i det liberala oppositionspartiet UDFG. I samband med en manifestation ska han ha gripits och fängslats. Det var under tiden han satt i fängelse som han insåg att han var homosexuell och inledde då sexuella relationer med andra män.

Homosexualitet olagligt

I ett land som till huvudsak är muslimskt och där homosexualitet är straffbart med upp till tre års fängelse var det inget som sågs med blida ögon. Enligt Diallo straffades han med tortyr innan han till slut släpptes från fängelset. Han insåg att en framtid i Guinea skulle bli omöjlig och valde därför att fly, så långt bort han kunde.

– Först tänkte jag påFrankrike men där finns många andra guineaner och jag ville vara helt trygg. Så jag valde Sverige, säger han.

De första åren här bodde han i Sundsvall. Samtidigt ansökte han om uppehållstillstånd och det är här hans historia blir komplicerad.

I sin första ansökan till Migrationsverket angav Diallo nämligen politiska skäl för att inte kunna återvända till Guinea. Enligt honom själv trodde han att homosexualitet, precis som i hemlandet, var olagligt även här och vågade inte berätta om det för de svenska myndigheterna. Men samtidigt besökte han ofta RFSL i Sundsvall och träffade män.

Ansågs inte trovärdig

Hans första ansökan om uppehållstillstånd avslogs 2013. Beslutet överklagades men avslogs igen. LT har varit kontakt med Migrationsverket angående Diallo men de vill inte uttala sig om enskilda ärenden. Istället hänvisar de till migrationsdomstolens dom. Där kan man läsa hur Migratonsverket inte tyckte att Diallos berättelse om fängelsevistelsen och tortyren i hemlandet var trovärdig. Den visar också att Migrationsverket ifrågasatte hans identitet efter att han visat upp vad de menar är att falskt körkort.

– Nej, nej, det är inga problem med min identitet. Jag har ju kunnat visa upp min födelseattest och mitt bevis för medborgarskap. Hur kunde jag få arbetstillstånd här annars?

Det var först i mars 2015, när han skulle utvisas, som Diallo berättade om sin läggning för Migrationsverket och vilka konsekvenser det skulle få om han återvände till Guinea.

– Det är väldigt svårt för homosexuella där. Du kan få mellan sex månader och tre års fängelse för det. Även dina egna släktingar kan slå eller till och med döda dig, berättar han.

Fick ny prövning

Med den nya informationen om hans läggning valde Migrationsverket att ge honom en ny prövning för uppehållstillstånd. I samma veva fick han jobb som städare i Göteborg. Han flyttade och hittade boende i ett rum hos en familj i Sjövik. Diallo är egentligen läkare och arbetade som kirurg innan han flydde. I dag har han en fast deltidstjänst på städfirman.

Nu har både Migrationsverket och migrationsdomstolen gett honom avslag på den nya ansökan om uppehållstillstånd. Precis som tidigare ifrågasätter de hans trovärdighet på flera sätt. Men nytt i den här omgången är att de också ifrågasätter varför han dröjde tre år med att berätta om sin sexuella läggning. Och varför han berättade om det först när ett utvisningsbeslut hade vunnit laga kraft. I domen skriver de att det ”inverkar på hans allmänna trovärdighet”.

– Jag berättade inte för jag trodde det var olagligt här, precis som där. Det var 2015 som jag fick reda på att det var lagligt, hävdar han.

Läkare i hemlandet

Nu återstår bara att vänta. Under tiden funderar han på vad han skulle göra om han fick stanna. Sedan han kom till Sverige har han lärt sig svenska och engelska och varje månad sparar han pengar till en egen lägenhet. Förhoppningen är att hans pojkvän i Sundsvall ska kunna flytta hit. Men också att han kan börja jobba som läkare igen.

– Jag trivs med mitt jobb i dag men det är klart jag saknar läkaryrket. Jag tyckte väldigt mycket om att arbeta som läkare och skulle vilja fortsätta med det.

Diallo Laye Aboubacar har mer eller mindre gett upp hoppet om att få stanna i Sverige, men innan dess vill han berätta om sitt öde.

– Jag vill att alla ska veta att om jag skickas iväg från Sverige så kommer jag dödas. Det gäller för flera homosexuella än mig. Jag har rätt att skyddas.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher