Carl Martin Hægermark Foto: Daniel Elfvelin

Krönika: ”Ingen hand kan fånga tiden”

KRÖNIKA

Följer ni Mandelmanns liv på den vackra gården Djupadal, omgiven av Österlens sagolika landskap? Nog kan TV4 kolorerad och tillrättalagd trivsel men jag låter mig ändå svepas med, in i den ekologiska drömtillvaron. Längtan efter naturens element och det långsamma livet gör sig påmind.

Har ni tänkt på att de aldrig verkar titta på klockan? Jag vet, det är tv, men i mig närs drömmen om att bli mindre styrd av dessa visare som, med ett linjärt synsätt på tid, obönhörligen tickar mot en slutpunkt.

Journalisten Simon Garfield konstaterar i sin senaste bok ”Timekeepers” att tiden är en despot; vi blir alltmer beroende och besatta av klockslag och sekunder. Vi lägger tid på att arbeta, för att eventuellt få chansen till annat slags tid – kvalitetstid – som vi många gånger köper. Hjälpmedlen för att spara tid är otaliga i form av appar, konsulter och litteratur. Att vara i stunden tarvar nogsamma planer. Vi kan till och med ekonomisera med tiden när vi söker jobb och kärlek genom att ”speed-dejta” potentiella arbetsgivare eller livskamrater. Höghastigheten har blivit ett självändamål, likafullt verkar otåligheten och bristen på tid öka. Många känner säkert igen irritationen när telefonen segar eller när föraren framför, behagar köra under hastighetsgränsen. Hemska tanke att förlora en minut på E20 till Göteborg!

Ändå gäckar nuet mig. När skall jag få tid till det? Måste jag vänta tills jag dör, för att inträda i ett evigt nu?

Kan inte låta bli att undra om vi inte finge mer tid utan fixeringen. Kan inte de två gladlynta och biodynamiska Rörumsbönderna lära oss något om att släppa tidens tyranni? För trots att de har fullspäckade arbetsdagar verkar de inte ha någon app eller konsult som ger förnumstiga råd om hur de skall få tid att fånga dagen. De verkar snarare ha all tid i världen. Det ter sig som att de hittat ett sätt att leva på, där nuet finns för sin egen skull, inte som något vi kan skapa genom tidsbesparingar.

Ojdå! Klockan är tolv. Dags för lunch.

  • Carl Martin Hægermark
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det