Foto: Carina Svensson
Anna Hellqvist, näst längst till höger, uppmärksammas av Centerkvinnorna.

Lyfter fram stark förebild

Lerum

Anna Hellqvist, som driver Modehuset Feminette, prisas som stark lokal affärskvinna.
Det är Centerkvinnorna som lyfter fram en kvinnlig förebild på kvinnodagen.

Utnämningen är tillbaka efter några års uppehåll. Anna Hellqvist uppmärksammas för att hon är en driven och kreativ företagare.

– En stark kvinna som är en förebild för oss alla, säger Inga-Lill Schwartz.

Butiksinnehavaren är rörd och glad över utmärkelsen:

– Det är en fantastisk ära, jag trodde inte att det var sant när jag fick höra det, säger hon med ett stort leende.

Det var Annas mamma Hjördis som startade Feminette 1962, först höll hon till i en källarlokal i Gråbo och sedan på Mjörnbotorget. Efter en brand i byggnaderna på torget krävdes ett stort renoveringsarbete under flera år, vilket innebar ett kundtapp som blev tungt för butiken. Då valde Anna och Lena att ta över Vera Agårds butikslokal i Lerum, och där är hon kvar.

– Mamma och Vera kände varandra. Och när jag gick i åttonde klass och skulle praktisera hade mamma ordnat så att jag fick vara på Vera Agård i Lerum. Jag fick låna mammas skor eftersom jag skulle se presentabel ut. Det var lite spännande, och jag kan fortfarande känna känslan jag hade när jag tittade ner på mammas röda högklackade skor när jag satt på bussen från Gråbo till Lerum.

– Nu har jag själv butik i samma lokal, tänk om jag skulle ha vetat det då.

Två butiker

Systrarna drev med framgång två butiker, en i Lerum och en i Kungsbacka. De hade också länge ett eget märke, Karma. Lena gick tyvärr bort i cancer för fem år sedan.

– Det är oerhört ledsamt och tungt att tänka på. Det här priset är inte bara en ära för mig utan även för Lena och mamma Hjördis, säger Anna med tårar i ögonen.

Hon lyfter fram vikten av de lokala butikerna:

– Men internethandeln ökar och det drabbar oss. Kunderna måste göra ett val, vill de ha kvar butiker med kunnig personal måste de handla hos oss. Idag är det en del som ber om vår expertis för att sedan handla plagget på internet, vi kan inte konkurrera med nätpriserna, vi har butikshyra och helt andra personalkostnader.

Eva Andersson, som är kommunalråd för Centerpartiet, håller med om att det är viktigt att värna de lokala handlarna:

– Jag köpte till exempel alla julklappar i Lerums kommun.

Anna passar också på att hylla sin personal.

– Margareta, som arbetar i affären i Lerum, är som en extramamma för mig, säger hon med ett leende mot Margareta som inflikar:

– Och Anna är som en bonusdotter till mig. Hon är så väl värd det här priset. Det är jätteroligt att hon uppmärksammas.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det