Foto: Per Anger
Johan Eklund, Floda BID, Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande och Eva Strömblad, kommunpolis.

Medborgarlöfte ska göra Floda tryggare

Floda

Polisen och kommunen har skrivit under ett medborgarlöfte. Syftet är att tryggheten i Floda ska öka.

Medborgarlöftet är en överenskommelse mellan kommunen och polisen att från och med mitten av februari och fram till den 11 juni genomföra ett antal trygghetsskapande aktiviteter.

Det handlar bland annat om att polisen ska patrullera på brottsutsatta platser och ordna temakvällar på fritidsgården. Alla aktiviteter kan du se i faktarutan här intill. Utöver de där nämnda aktitivererna lovar kommunen och polisen att under perioden som medborgarlöftet gäller genomföra minst två samverkansmöten. Syftet är att tryggheten i Floda ska öka.

Vissa platser otrygga

Bakgrunden är delvis den trygghetsundersökning som genomfördes i kommunen 2014. Men även att privatpersoner hört av sig till polisen och kommunen om att vissa platser upplevs som otrygga. Det har handlat om bland annat Floda tåg- och busstation, Floda centrum och området kring Alléskolan.

– Vi har haft väldigt mycket skadegörelse. Det har varit ett problem, främst på skolorna, säger Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum.

Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) berättar att kommunen kan bidra med till exempel lokaler och ekonomiska resurser.

– Den upplevda otryggheten kan vi göra något åt med ganska enkla medel, men tillsammans, säger han.

Viktig signal

På samverkansgruppen Floda BID, som bland annat anordnar trygghetsvandringar på orten och sms-kedjor när brott inträffar, gläds man åt medborgarlöftet.

– Det är en viktig signal, en upplevd oro är lika illa som en oro grundad på faktiska händelser, säger Johan Eklund, verksamhetsansvarig för Floda BID.

Enligt Eva Strömblad har våldsbrotten i Lerum och Gråbo minskat, medan de i Floda legat kvar på samma nivå. Även störande mopedåkning, där personer bland annat kör för fort och på gångbanor, har varit ett problem. Därför kommer polisen att genomföra en särskild insats mot just störande mopedåkning.

– Vi vill att de inte ska köra trimmat eller för fort, och att de ska använda hjälm och inte åka för många på mopederna, säger Eva Strömblad.

Det har även varit flera inbrott i bostäder och företag, och den senaste tiden har dessutom flera personer drabbats av bensinstölder där tjuvarna borrat hål i bilens bensintank.

Efter sommaren ska aktiviteterna utvärderas.

– Vi vill från polisens sida se hur det här faller ut, och möjligheten finns att det förlängs sedan, säger Eva Strömblad.

Kommer det att bli fler medborgarlöften även i andra kommundelar?

– Absolut, det är meningen. Det kan också bli ett medborgarlöfte som gäller hela kommunen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det