Respit för ensamkommande

LERUMS KOMMUN

Ensamkommande ungdomar som får åldern uppskriven kommer att kunna stanna i kommunen i flera månader medan deras ärenden handläggs. Det står klart efter ett politiskt beslut igår. Därmed går politikerna emot förslaget från tjänstemännen.

Osäkerheten har varit stor för de drygt hundra ensamkommande barn och ungdomar som bor i Lerums kommun. Orsaken har varit att politikerna i kommunstyrelsen har väntat med beslutet hur kommunen ska agera i de fall som Migrationsverket gör åldersuppskrivningar. Två gånger skickades ärendet tillbaka tjänstemännen innan man tog ett beslut igår, onsdags.

Tjänstemännens förslag innebar att en person som bedöms vara myndig och fått avslag på sin asylansökan ska hänvisas till Migrationsverket. Men politikerna väljer istället att låta dem stanna tills besluten vunnit laga kraft. De som överklagar till Migrationsdomstolen får därmed en respit under handläggningstiden som är cirka åtta till tio månader.

– Jag är glad att vi nu har kommit fram till en lösning där det känns som att de får en rättssäker bedömning. Många av de åldersbedömningar som gjorts med hjälp av samtal hos Migrationsverket har inte fungerat bra och nu tar vi ansvar för de ungdomar vi har här, säger kommunalrådet Dennis Jeryd (S).

Den nya medicinska bedömningen som Rättsmedicinalverket genomför med exempelvis knäleds- och tandröntgen anses mer pricksäker.

Beslutet har dock inte varit enkelt att ta. Dennis Jeryd beskriver det som en kompromiss med både moraliska och ekonomiska aspekter att ta hänsyn till. Många kommuner har valt en mer restriktiv linje.

– Problemet är att det inte finns något prejudicerande beslut och det finns utrymme för olika tolkningar, säger han.

Vad som fick Lerums kommun att tveka var det ekonomiska riskspel som många kommuner hänvisar till. De 17 personer som hittills fått åldern uppskriven kostar i dagsläget mellan 700 000 och 800 000 kronor i månaden. En faktor som politikerna tog hänsyn till var dock det överskott som kommunen gjort både förra året och under de tre första månaderna 2017.

– Det handlar om avtal där Migrationsverket bett oss att ordna fram platser och sedan inte lyckats anvisa tillräckligt många ungdomar för att fylla upp dem. Men vi har fortfarande fått betalt, förklarar Dennis Jeryd.

Med hjälp av statsbidragen gjordes därför ett överskott på 14,9 miljoner kronor 2016. Exklusive verksamheten för ensamkommande flyktingbarn gjorde sektor stöd och omsorg i Lerum dock ett underskott på 19,1 miljoner kronor.

Det politiska beslutet kommer formellt att tas i kommunfullmäktige och i slutänden avgör individnämnden i varje enskilt fall. Fram tills ungdomarna fyller 20 år kan nämnden fatta ett beslut att ta hand om dem enligt lagen om LVU, som i så fall hindrar hänvisningen till Migrationsverket.

– Men någon sådan bedömning har inte gjorts på någon av de 17 ungdomar som hittills fått åldern uppskriven, säger Dennis Jeryd.

Som LT skrev förra veckan ser det ut som att spelreglerna kommer att förändras redan om ett par månader. I början av mars kom regeringen med ett lagförslag om att stoppa utvisningen av ensamkommande som går på gymnasiet. Tanken är att lagen ska träda i kraft den 1 juni och i nuläget ser det ut som att riksdagen går på regeringens linje.

16 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Varför tror ni så många söker sig till Sverige?
  Vår vackra natur eller möjligen att här finns naiva politiker som tar skattebetalarnas pengar och strör bidrag omkring sig?

 2. Så ni menar att våra skattepengar går till 17 personer som har fuskat med sin ålder?
  Vuxna män som leker barn och stjäl resurser från andra behövande.

  “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  ― Margaret Thatcher

  • Sorry men du vet inte vad du pratar om. Migrationsverket har på mycket rättsosäkra grunder skrivit upp vissas ålder och så länge det överklagats så har inget beslut vunnit laga kraft. Och hade du träffat killarna hade du inte löjlat dig med det evinnerliga snacket om ”vuxna män”.

   Följ med och träffa ungdomarna istället för att sitta och hata mot personer som du inte vem någonting om. Bara kolla in t.ex. United Lerum på Facebook så ser du när vi spelar fotboll så kan du komma och säga hej eller till och med vara med och lira om du vill- ändrar du inte inställning efter det kan vi släppa det hela.

   Sebastian

   • Vem pratar om hat, jo du Sebastian. När man inte har några argument så kör man den klassiska vänsterretoriken!
    Jag pratar om ren fakta, varför ska vi försörja vuxna män som inte har något skyddsbehov?

    • En väldigt bra artikel i GP idag.

     Det är inte särskilt svårt att förstå varför lögner förekommer; för att det går att komma undan med dem. Därför är detta en välkommen åtgärd från regeringen, även om mer behöver göras och hade behövt göras ännu tidigare. Att ljuga om sin ålder ska varken vara ett sätt att enklare få uppehållstillstånd eller en väg att slippa att straffas för brott.

     http://www.gp.se/ledare/det-m%C3%A5ste-bli-sv%C3%A5rare-att-ljuga-1.4205683

     • En sunt resonerade människa hade tyckt att lögner och kriminalitet skulle ligga personen i fatet om man blev påkommen, det är bla inte olagligt att rymma från ett fängelsestraff i Sverige. Att bete sig illa ser vi lite som en rättighet i Sverige, klart killen ska få ljuga. Är bara någon annans skattepengar de handlar om….

    • ”Jag pratar om ren fakta..”. Visst visst- utan att ha träffat en enda av de ensamkommande. 16:45 på Knappekullaplan idag ges en ny chans. Vill man vara med och spela är man välkommen till det också.

     Verkar ju som det bara är ni andra som kommenterar som läser kommentarer här ändå så jag tackar för mig här. Finns på Facebook om nån vill fortsätta diskussionen där.

     Ha det gott i vårsolen,

     Sebastian

     • Kan vara så att alla Lerums ensamkommande inte tillhör kategorin lögnare, dock så vet vi att det är mycket vanligt förekommande. Att försöka få det till att migrationsverket har en dold agenda och skriver upp ålder på personer som eventuellt inte är 18 år ser jag som högst osannolikt. Tror inte att man på migrationsverket nu för tiden slentrianmässigt bedömer 16-17 som över 18, något som man lätt kan få uppfattningen om när man läser din kommentar ”Migrationsverket har på mycket rättsosäkra grunder skrivit upp vissas ålder”.

     • Nu kommer du med felaktiga påståenden igen Sebastian.

      Jag springer på ”barnen” rätt ofta under veckan!

      Det är väldigt många som läser debatt inläggen och som är upprörda hur kommunen hanterar den här situationen.

      För det ju bara någon annans skattepengar det handlar om, för det är väl så du tänker?

 3. Det kostar det för att kommunerna betalar det.
  Socialister använder gärna andras pengar till sina visioner .
  Nu använder C,Mp, L och S våra pengar till vuxna utländska medborgare.
  47000/ månad är väl billigt. Sedan kostar de ju i form av lärare, vård m.m.

  Låt dig inte luras av vissa kostnader, det finns stora slukhål på flera håll.

  Snart höjer kommuner avgifter för att få råd med sitt projekt av förment godhet. El, vatten m.m.
  Sen kommer skattehöjning, men den kommer sist tror jag.

  10 miljoner, är tex 20 spec.larare. Tänk på vad de skulle åstadkomma på en skola.
  Nu satsar kommunen pengar på att lära afganska män svenska.
  Lysande idé, eller?

  Något svar får vi inte från kommunen. Det råder snart fullpanik inom ekonomi, men även polis börjar få ta del av det nya Sverige.
  Enligt vissa rykten så jobbar polisen extra hårt nu i Lerum.

  Men Lerumsbor sover sött, än så länge.

  • Du är en mycket inskränkt och småsint människa Humla.

   ”Vuxna utländska medborgare.”. Har bjudit in dig till flera fotbollsträningar så du kan få träffa ungdomarna du utan att veta någonting om sitter och hetsar mot. Varför kommer du inte och gör dig en bild av ungdomarna istället?

   ”Enligt vissa rykten så jobbar polisen extra hårt nu i Lerum.”. Så fjantigt så det liknar ingenting. Du råkar inte ha en källa va? Vi hade under 2016 flera hundra nya ensamkommande i kommunen och ändå låg antalet brott i kommunen under medlet för hela 2000-talet trots att kommunen fått fler invånare. Bara söka på http://statistik.bra.se/solwebb/action/index..eller just det ja, Brå är ju bara propaganda för er. Sorry, glömde det 😉

   Är det nån annan här i kommunen, förutom de som kommenterar, som läser kommentarer förresten? Hojta till i så fall- annars lägger jag ner här. Humla m.fl. vet ju redan vad jag tycker så om tendensen är att bara dom läser kan jag ju använda min tid vettigare tänker jag 🙂

   Ha det,

   Sebastian

   • ”Du är en mycket inskränkt och småsint människa Humla.”

    Dunning -Kruger effekten i sin finaste form

    När argumenten tryter tar nävarna vid, Wonderland.
    Vilka av mina argument får dig att gå till personangrepp?
    Var det att mig.verket anser att barnen var över 18 år och myndiga?
    Eller var det kommun skrev att de kostade 47 000 kr?

    Om invandring gör att brottslighet går ner, hur förklarar du då överrepresentationen från tex vissa Mena länder kan.vara uppemot 2000%tex inom våldtäkt .
    Siffror från 2005 visar att invandrare står för över 52% av brotten, de grova. Nu är siffran antagligen 50% högre.

    Att brottsligheten går ner över tid har inget kausalt samband med ökat invandringen. Lär dig förstå orsak och verkan.

    Att du ogillar min fakta och hoppar på min personlighet istället säger mer om dig än om mig.

    Att invandrare är hur trevliga som helst är en självklarhet, som bara imbecilla måste förklara.
    Lär dig skillnaden på invandrare och invandringen. Det ena är ett substantiv. Det andra ett verb.

    Googla gärna Dunning – Kruger effekten också.

    • ”Vilka av mina argument får dig att gå till personangrepp?”.

     Det skrev jag väl hur tydligt som helst?! Du hetsar på ensamkommande som du inte vet någonting om. Knappekullaplan idag 16:45 ges en ny chans att säga hej. Vill man vara med och spela får man gärna det också.

     Insamlingen till pensionärerna du månar så mycket om igång än?

     Verkar ju som det bara är ni andra som kommenterar som läser kommentarer här ändå så jag tackar för mig här. Finns på Facebook om nån vill fortsätta diskussionen där.

     Ha det gott i vårsolen,

     Sebastian

     • Wonderland skrev:
      ”Du hetsar…som du inte vet något om”

      Isen är hal nu. Du tycker det är ok att göra personangrepp och sedan följer du upp med att påstå att jag inte vet något om dessa ungdomar ”

      Hur vet du att jag inte vet?

      De som läser här ser tydligt ditt mönster. Personangrepp och sedan hittepå vad du tror din motståndarna har för kunskap om sakfrågan.

      Dunning Kruger effekten igen. Du glömde googla.

      Förstår du skillnaden mellan verb och adjektiv?
      Förstår du skillnaden mellan 20000 och 2 miljoner och 2 miljarder?

      Om du vill endast vill ta emot 2 miljoner och möter Annie Lööf som vill ta emot 20 miljoner, att det ok att hon kallar dig småsint och inskränkt?

      Om Annie möter Bertil.V som vill ta emot 2 miljarder är hon då också småsint och inskränkt?

      Kan du förstå bättre nu?
      Its all about the volym.
      Its all about the money.

      Båten sjunker och alla i den drunknar ifall vi tar upp en till i båten. Du gör dt gärna för du tror du att god. Jag säger nej och är rationell och intelligent.
      Om jag låter dina känsloargument vinna drunknar vi alla. Även Åsa Romson insåg detta, varför inte du? Du är inte god. Du tror du att det.

 4. Kan någon från kommunen förklara för mig varför det kostar ca 47 000 kr för kommunen att ta hand om en ensamkommande ungdom och varför man har beslutat att låta de som fått åldern uppskriven fortsätta kosta denna enorma summa? Jag har inga problem med att man låter dessa vuxna män stanna i kommunen om de får uppehållstillstånd, men det borde då kosta betydligt mindre, de allra flesta som arbetar tjänar betydligt mindre än 47 000 kr i månaden.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det