Söker ny kyrkoherde

Lerum

Nuvarande kyrkoherde i Lerums församling slutar.
– För att vi är i en fas där vi behöver nytt ledarskap, säger David Sanden, kyrkorådet.

Det är kyrkoherden Gunnar Göranzon som själv har begärt att få gå i avtalspension från och med den första maj, fram till dess tar han ut innestående semester. Och det har beviljats.

Göranzon får avtalspension fram till ålderspensionen, vilket innebär 34 månader. Den totala kostnaden för församlingen blir 1 801 000 kronor. Han får avtalspensionen oavsett om han får ett annat arbete eller inte.

De senaste åren har det stormat kring ledningen i församlingen. Förra året avsatte kyrkorådet en halv miljon kronor för personalsociala åtgärder, och delar av pengarna har använts. En konsult har sett över organisationen och han kom bland annat fram till att det finns brister i ledarskapet.

– Kyrkoherden gick in med ett tydligt mandat att få ordning på ekonomin, och det har han lyckats med. Det fanns ett behov av att minska kostnaderna för fastigheterna, vilket kan vara känsliga frågor, säger Gun-Britt Delsvik Svensson, kyrkorådets ordförande.

– Sedan hade vi en period när det var många som slutade och det var bekymmersamt, tillägger David Sandén.

För att minska fastighetskostnaderna fattades beslut om att avyttra Stenkullens kyrka och Aspenkyrkan, den förstnämnda är såld medan den andra kommer att vara kvar i församlingens ägo en tid framöver.

– Orsaken är att vi behöver göra en hel del restaureringsarbeten på Lerums kyrka, säger Gun-Britt Delsvik Svensson.

Nu är Mattias Svenningsson vikarierande kyrkoherde. Rekryteringsarbetet för att tillsätta en ny kyrkoherde pågår dock för fullt.

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. ”Ordning på ekonomin” ??? Hur tänker du? Det påminner mig om historien om kirurgen som sa att ”operationen lyckades, men patienten dog!”
    Att du inte skäms! Ett exempellöst dåligt ledarskap har tillåtits att pågå under fem års tid utan att ni ägnat de drabbade en tanke. Sedan tycker ni att ”han, kyrkoherden, fått ordning på ekonomin”. Som om detta ursäktar vad som helst?!
    Under drygt fyra år har många kloka människor varnat för den utveckling som sedan följde och ni gjorde ingenting för att lindra effekterna av de som drabbats både mänskligt och ekonomiskt; byte av jobb, flytt från orten, byte av socialt sammanhang, långvarigt behov av terapeutiska och själavårdande samtal. ”Ordning på ekonomin”, dessa ord är ett slag i ansikte på alla drabbade. Avgå omedelbart innan kyrkan drabbas av ännu mer bekräftelse på att den i många stycken är en sjuk arbetsplats, i vart fall i Lerum.

  2. Kyrkoherden har lyckats att få ordning på ekonomin, säger kyrkorådets ordförande. Så kostar det församlingen 1,8 miljoner att skilja honom från hans tjänst .Slutresultatet? Inbringade försäljningen av Stenkullens kyrka så mycket mer? I Kyrkans Tidning nr 9 2 mars kan vi läsa att det kostade 1,6 miljoner att bli av med domprosten i Västerås. Alltså kostar det mer att få en kyrkoherde att sluta än att säga upp en domprost.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher