• Foto: Daniel Elfvelin
    Efter en karriär inom flera olika kampsporter blev Jonas Jensen tränare i kickboxning och nyligen utsågs han till ny förbundskapten.
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Adepternas resor är Jonas drivkraft

Lerum

Redan som sexåring fick Jonas Jensen upp ögonen för kampsport när han följde boxningsturneringen från OS i Los Angeles 1984.
Efter en egen karriär har han tränat allt från nybörjare till proffs och nu står han inför en helt ny utmaning, som förbundskapten för det svenska landslaget.

– Inte bästa dagen att ha ett pass på idag, säger Jonas Jensen.
Han har precis kommit in i träningslokalen i Fighter centre i Göteborg och stoppar en halstablett i munnen. En förkylning kanske inte är ett så stort hinder för en fotbollstränare som står med händerna i fickorna på sidlinjen, och på sin höjd sparkar in nya bollar på planen lite då och då.

För kickboxningstränaren Jonas Jensen är det annorlunda. Under passet som snart drar igång är han hela tiden aktiv. När han går omkring bland paren som sparrar är det inte bara med blicken han studerar dem. Likt en skugga i fast form följer han själv med i rörelserna ett par steg bakom. På slutet deltar han ännu mer aktivt när han dansar runt sin sparringpartner och tar emot slag och sparkar som smäller i mitsarna.

Spännande utmaning
Deltagarna i gruppen är på olika nivå. Jonas pekar ut en tjej som precis håller på att förbereda sig för sin första tävling, medan två killar är guldhopp i SM och därmed kan tas ut i den landslagstrupp som Jonas fått ansvar för. För ett par månader sedan utsågs han till ny förbundskapten.
– Jag brinner för att bygga folk från grunden, följa med under hela resan från nybörjare och sen vidare till svenska mästerskap och eventuellt proffsmatcher. Att komma in i ett skede när de redan är på landslagsnivå är nytt för mig, men det är en utmaning som blir väldigt spännande.

Och med tanke på att ett par av aspiranterna till landslaget finns i Jonas egen klubb är han tacksam för den ganska nya regeln där det krävs en SM-titel för att kunna bli aktuell.
– Det är bra, annars hade det kunnat uppstå märkliga situationer. Sen räcker det inte att vinna SM, jag kan bara ta ut dem som jag tror ska göra bra ifrån sig i ett internationellt mästerskap.

Van Damme-fan
38 år gammal har Jonas över ett kvarts sekel med erfarenhet av kampsport. Redan som sexåring blev han lockad efter att ha suttit uppe på nätterna tillsammans med sin pappa och tittat på OS-boxningen från Los Angeles. Därefter krävdes dock en mångårig övertalningskampanj innan föräldrarna lät honom börja med jujutsu som tolvåring. Ett par år senare bytte han till karate.
– Det var på den tiden Kickboxer-filmerna med Van Damme var stora. Jag hade alla VHS-filmerna, kollade in hur han gjorde och försökte göra samma sparkar. Det var då jag verkligen fastnade.

Jonas har en multikompetens inom sitt område, för det stannade inte vid jujutsu och karate. Han har sysslat med många olika typer av kampsporter och den egna karriären hade han främst inom MMA (mixed martial arts). År 2000 flyttade han från hemstaden Örebro till Göteborg, där förutsättningarna för en elitsatsning var bättre. Två år senare vann han SM i MMA-grenen shootfighting och därefter väntade en kortare proffssatsning. 2007, när Jonas var 29 år gammal, gick han sin sista match i England.

Att det skulle bli den sista matchen var ingenting som var planerat på förhand, men därefter försvann motivationen. Jonas var helt enkelt inte beredd att göra de uppoffringar som krävs i allt från hård träning två gånger om dagen till strikt kosthållning. Men han kände sig långt ifrån klar med sporten.
– Jag hade redan börjat jobba lite som tränare som en sidosysselsättning och trivdes med det. Att träna andra var lika roligt.
Så att fortsätta karriären utanför ringen var naturligt.
– Kampsporten har varit en så stor del av mitt liv och det skulle vara tungt att vara utan den.

Studio i Lerum
Känslan inför en match är nästan densamma.
– Det är klart att det inte är samma adrenalinpåslag, men jag är fortfarande nervös och spänningen släpper inte lika lätt när jag står i ringhörnan.
Träna kampsport får han automatiskt göra i rollen som instruktör. Som ni har förstått är Jonas i allra högsta grad aktiv, och när dagens pass avslutats är han blank av svett i ansiktet. Nu för tiden har han bara gruppträningar i Göteborg en gång i veckan, resterande pass är privatlektioner med kunder som han tar emot i sin egen studio på tomten i Lerum. För det är där exilörebroaren hamnat.
– Jag och min fru gifte oss på Nääs slott. När vi planerade blev det många resor fram och tillbaka till Göteborg och vi började gilla det vi såg längs vägen. Vi kollade på hus både i Floda och Lerum och för exakt fem år sedan flyttade vi in i ett hus i Lerum.

Redan då fanns tankar på träningsverksamhet i egen regi och byggnaden på tomten som varit både lager, kontor och loppmarknad fick snart ett nytt användningsområde. Med en familj med fru och två barn på tre och fem år är det en stor fördel att kunna jobba hemma på tomten.

Tiden med Van Damme-imitationer och en karriär med fokus på sporten under dygnets alla vakna timmar är över. Men som förbundskapten för Sveriges landslag har en ny fas av Jonas kampsportsliv precis börjat.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher