Susanne Schemper
Foto: Ian Schemper
Susanne Schemper Foto: Ian Schemper

Är gräset grönare på andra sidan?

KRÖNIKA

Just nu retas våren bara. Slänger in lite värmande sol och mild bris på förmiddagen, för att till eftermiddagen skoja till det med en ettrig isvind och en himmel tung av grå moln.

Jag går på vårens alla finter, lättlurad som jag är. Springer ut barfota på altanen med en kaffekopp i ena handen och en dyna i den andra, bara för att minuten efter inse att det inte är varmt nog även om man sitter med ryggen tätt mot husväggen.

Men vårtecknen är många. Påskliljorna sträcker på sig i sina krukor, nöjda med att vara bland de första att pryda altanen. Syrenknopparna sväller lite mer för varje dag och rabarbern kikar yrvaket upp ur den fuktiga kalla jorden. Rådjuren smyger omkring bland husen, låtsas som om de bara är ute på en oskyldig kvällspromenad när de egentligen är upptagna med att inventera tulpanknoppar. Studsmattorna kommer fram i var och varannan trädgård, barnens glädjetjut överröstar bruset från E20. Pollenallergikerna nyser våldsamt och torkar tappert sina tårar.

Trädgårdsmöbler plockas fram, torkas av, målas om. Grillar tänds och röken slingrar sig mellan husen, för med sig förföriska dofter av saftig chorizo, kryddigt kött och krispig söt lök. Fler grillar tänds och snart ligger röken tjock över Lerums backar.

Det rensas, krattas och planteras bakom häckarna. Vi är så ivriga att få välkomna våren. Den riktiga våren. Den som kommer vilken dag som helst nu. Vilken dag som helst…

Själv är jag rätt värdelös på trädgårdsarbete. Däremot är jag mycket bra på att hitta en plats i lä där jag kan försjunka i en god bok. Ibland låtsas jag jobba lite i trädgården, då går jag runt och nyper bort något torrt blad från äppelträdet eller så flyttar jag en kruka från altanen till andra sidan huset. Eller så berättar jag för min man att det är mördarsniglar i en kruka, kanske han kan ta bort dem? Den sortens jobb.

Så mycket mer behöver jag inte göra. På mina promenader har jag nämligen konstaterat att gräset inte är grönare på andra sidan. Det är definitivt grönare hos oss. Sedan att det mesta är mossa tycker jag faktiskt inte är så mycket att tjafsa om.

  • Susanne Schemper
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher