• Foto: HENRIK KJELLBERG
  Taklökar. Lättskötta växter som passar bra på steniga och torra ytor.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Klöver. Växer snabbt och lågt. Passar bland annat i rabatter jämte buskar och blommor.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Liljor. Traditionella påskliljorna säljer bra nu inför högtiden. Samtidigt kommer nya, annorlunda påskblommor.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Florist. Liselotte Johansson på Oscarshöjds blommor och trädgård.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Kaktus. Precis som den övriga trenden men lättskötta blommor har kaktusarna gjort en stark återkomst bland blomentusiasterna.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Elefantöra. En lättskött retroväxt som gjort comeback, precis som många andra blommor från 70-talet.
 • Foto: Henrik Kjellberg
  Oscarshöjds blommor och trädgård.

Nu är den blomstrande tiden här

Floda

Ljuset är redan här. Snart börjar det även knoppa sig och blomstra ute i naturen. I vår egen trädgård är det snart dags att börja påta samtidigt som intresset för krukväxter inomhus fortsätter att vara starkt.

Än ser det kanske lite dystert ut på träd och buskar men snart är den gröna årstiden här. Det är också hög tid att se över sin egen växtlighet. LT stack därför till Oscarshöjd blommor och trädgård i Floda för att kolla vad som är på gång och vad som är trendigt.

I entrén står redan floristerna Liselotte Johansson och Joanna Nyström och ställer fram vår- och påskblomster. Den milda vintern har gjort att butiken kunnat köpa in utomhusväxter extra tidigt i år.

– Vi tar har tagit in lite andra blommor än bara traditionella påskliljor. Nu har det kommit flera nya sorter i bland annat andra färger, berättar Liselotte.

Tacksamt med påskliljor

Hon berättar också att påskliljor och narcisser är tacksamma att plantera i trädgården, eftersom rådjuren inte brukar vilja äta på dem. I övrig tycker hon också att det kan vara god tid att börja förbereda jorden där det ska planteras. Det milda vädret har gjort att tjälen gått ur marken så man gott och väl vända jord och lägga på ny redan nu.

Butiken har även börjat ställa fram andra växter som kan planteras redan. Förutom klöver tipsar även Liselotte om taklök.

– De växer bra där det är stenigt och torrt, de breder ut sig. De kan klara sig väldigt länge utan något vatten alls, säger Liselott.

Annars är säsongen för buskar, rabatter och trädgårdslandet en bit bort innan det sätter igång på allvar.

Inomhus pågår däremot säsongen året runt. Längre dagsljus och bättre luft gör också att krukväxterna åter börjar ta sig efter ett par dystra vintermånader. Precis som tidigare gäller även i år lite mer retro växter menar Liselotte Johansson.

– Gamla växter som var populära på 70-talet och som man tidigare inte tyckte såg kloka ut är ju trendiga. Vi har till exempel några sorters begonior som vi inte haft förut. Även monstrera och elefantöra är populärt.

Både Liselotte och hennes kollega Joanna tror att trenden har att göra med att folk vill ha lättskötta blommor som är tåliga, till exempel många typer av suckulenter.

– Kaktusar är ju trendiga, de har verkligen kommit tillbaka. Ofta planteras de i lite udda krukor också, säger Liselotte.

Populärt bland unga

Båda har märkt att intresset för krukväxter har spridit sig till yngre människor och att det blivit betydligt mer populärt att inreda med blommor. Tidigare var det mer vitt och fräscht, nu vill människor ha de mer ombonat hemma och då behövs gröna krukväxter. Många frågar också efter blommor som renar luften, som en del i en mer allmän hälsotrend.

Angående tips kring sina krukväxter trycker Liselotte främst på att man ska se till att plantera om blommorna som man köper. De kommer ofta i för små krukor och behöver mer utrymme. Att spreja blommorna ibland samt att inte bara vattna alla blommor en gång i veckan är också viktigt.

– Man kan inte bara stoppa ner fingret och känna efter, man får lyfta och känna på växterna. Man måste lära känna dem lite, det kan bero helt på var de står ifall de behöver vattnas ofta eller inte.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher