Foto: Daniel Elfvelin
Foto: Daniel Elfvelin

Skogen och trädgården rensar hjärnan

KRÖNIKA

Som deckaren Columbo, som du kanske minns, ställde min doktor en avslutande extrafråga: Går du obehindrat fem kilometer? Överrumplad svarade jag: Ja, absolut.

Jag minns vandringar med Ingvar Hållinder, mossornas och grodornas vän, i Risveden. Minns Mårten Kristoffersson som kunde peka på husrester efter det tusental som förr bodde runt Härskogen. Några gånger gick vi hela familjen ända till Hindås. Vi deltog i Främjandets vandringar, ofta med Erik Wennberg som ledare, till exempel över Gorås och runt hela sjön Aspen. En halvmil var ingenting då!

Vi lärde oss läsa kartan, kompassen och tyda naturens tecken. Myrstacken ligger mot söder. Står du mitt på dagen med solen i nacken har du norr rakt fram, väster till vänster och öster till höger. Vi räknade steg per 100 meter. Följ kraftledningen så kommer du fram så småningom. Metoder att hitta hem.

Är du stressad? En dag i skogen kan hjälpa. Dig också. Alternativt påta i trädgården då tänkandet tränger på. Gräv, plantera och rensa. Senast har vi utvidgat rabatten i gräsmattan rakt framför köksfönstret. Där sticker redan självsådda solsickor (ringblommor) upp. Kruksådd kosmos (rosenskära) vill flytta ut. Kosmos heter pyntekorg i Norge, stolt kalaver i Danmark och kosmoskukka i Finland! Vacker blomma kan ha många namn.

Gräsmattan har mumsat i sig Weibulls härliga mineraler, forsythian blommar och när björkbladen har musöron är det äntligen dags att klippa ner rosorna. Men vänta att sätta ut pelargonier, en frostnatt kan ta dem.

Stellan, trägen fritidspolitiker, ofta skeptisk, lika ofta entusiastisk, hade varit på studieresa i skånska kommuner. Så fina parker de har! Nya anläggs. Något för oss i växande tätorter att tänka på. Minns debatten om Nyebroparken. Het, med rätta, men resultatet blev väl inte så tokigt? Freda skogsdungen, bäckravinen, en grön yta. Bostäder behövs men också kultur och natur, särskilt om man vill vara en miljökommun, eller?

Denna vår har jag gått Gråborundan, Lerå- reservatet med start Höjden (grusa stigen!) och slingan Brobacken-Aspen. En dag tog jag bilen till Stenkullen, gick längs ån till Floda, tåg tillbaka. Blåsippshavet är ett minne blott men passa på att njuta av vitsipporna!

Ingen av dessa promenader blev fem kilometer men kan väl duga för en man i den övre åldern?

  • Jerry Fondén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher