• Foto: Daniel Elfvelin
    Elin Glännå.
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Magnus Sundell
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Skolan som blivit förebild inom hälsa

Lerum

För två år sedan togs de första trevande stegen när fyra av Rydsbergsskolans klasser deltog i ett pilotprojekt. I höst involverar Puls för lärande hela högstadiet och skolan bidrar även med sina erfarenheter nationellt. Flera hundra åhörare och ett tv-team fanns på plats när en trio bakom projektet föreläste på en konferens i Stockholm.

2015 startade Rydsbergsskolan Puls för lärande. Bit för bit har projektet byggts ut och i höst involverar det samtliga klasser i årskurs 7-9. Sista steget är att även få med sexorna.

– Nu ser vi över förutsättningarna för att kunna utöka. Till exempel jobbar vi på att få kommunen att byta golv på nedervåningen i Rydsbergshallen så att den inte klassas som skyddsrum. Och vi behöver involvera fler lärare, säger Magnus Sundell, en av de ansvariga lärarna.

Rydsbergsskolan var en av de försa skolorna i Sverige att införa pulsträning, där eleverna under 20 minuter långa träningspass ska ligga på en pulsnivå mellan 65 och 75 procent – det intervall då hjärnan stimuleras som bäst. Idag genomförs liknande projekt på ett 50-tal skolor, men på de allra flesta ställen bedrivs verksamheten i betydligt mindre skala.

För några veckor sedan föreläste Magnus Sundell, tillsammans med rektorn Emil Beckman och specialläraren Staffan Hjalmarsson, om projektet på en stor hälsokonferens i Stockholm. Trion fick äran att inleda konferensen inför hundratals åskådare bestående av bland annat lärare, forskare och politiker. På plats fanns även ett tv-team från SVT och den 2 maj sänds föreläsningen på Kunskapskanalen.

– Det var jätteroligt. Vi fick förmedla det vi ville och fick bra respons. Det var folk från Luleå i norr till Ystad i söder, säger Magnus Sundell.

Rydsbergsskolan fungerar nu även som referensskola för Move in school, en tankesmedja som arbetar för mer fysisk aktivitet i skolan.

– Bland annat ska vi upp till Engelska skolan i Stockholm i maj för att hjälpa dem att komma igång, säger Magnus Sundell.

Något som får Rydsbergsskolan att sticka ut är att man till skillnad från de andra skolorna valt bort bollsporter. Fokus ligger mycket på koordination, till exempel i form av hinderbanor, men utbudet är stort. LT besöker en grupp sjundeklassare under ett pass och känslan är lite densamma som att komma in på en friidrottsarena, med mycket som händer samtidigt. I ena kortänden greppar en tjej tag i en lina och svingar sig från en bom till en plint, andra hoppar hopprep, gör sit ups med medicinbollar, tränar på crosstrainer och flera andra aktiviteter.

Tanken är att alla ska kunna hitta något som passar dem. Här handlar det inte om prestation, utan bara om att försöka hålla en lagom pulsnivå på 65 och 75 procent.

– På idrottslektionerna är det många som sitter på läktaren med benen uppdragna till hakan, men här finns ingenting som gör att eleverna behöver känna sig otrygga, säger Staffan Hjalmarsson.

En positiv iakttagelse som lärarna gjort är att tjejerna vågar ta för sig.

– Generellt sätt knäcker tjejerna koden tidigare och ser sambandet mellan träningen och att de koncentrerar sig bättre, säger Magnus Sundell.

För Nova Vlasak i klass 7D var pulsträningen en av anledningarna till att hon valde Rydsbergsskolan när hon skulle byta skola.

– Jag tycker att det är ett väldigt skönt sätt att börja morgonen och jag känner mig mer vaken när jag går på lektion efteråt, säger hon.

Klasskompisen Elin Glännå blir betydligt mer fokuserad när hon kommer till klassrummet.

– I sexan hade jag jättestora koncentrationssvårigheter. Och så tycker jag att det är kul, jag har lärt mig mycket också, säger hon.

Hon väljer gärna tuff styrketräning och under passet hänger hon både i ringar och gör chins, där hon häver sig upp i en stång. Nova brukar välja crosstrainern.

– Då är det enkelt att hålla koll på pulsen, tycker hon.

Under de två år som projektet pågått har skolresultaten förbättrats. LT skrev om detta i december och betygen har fortsatt att öka. Genom att söka pengar från fonder vill man nu även undersöka hälsoeffekterna.

– Vi har gått från att ha det som ett projekt till att nu vara en naturlig del av verksamheten och vi ska fortsätta att utveckla detta ytterligare, fastslår Emil Beckman.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det