Projektledare. Maryam Wahlund, arbetsförmedlare, hoppas att fler företag ska vilja vara med.

Sommarjobb i vården för nyanlända

Lerum

Arbetsförmedlingen och Humana är med i ett nytt integrationsprojekt. Samarbetet går ut på att nyanlända ska få sommarjobb i vården.

Det är arbetsförmedlingen som har dragit igång EU-projektet för att förbättra integrationen. Deltagare är arbetssökande nyanlända med uppehållstillstånd, och de ska matchas med arbetsgivare som söker arbetskraft. Arbetssökande från Lerum, Partille, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga får vara med.

– Det fungerar väldigt bra, det känns som att alla inblandade tycker att det är ett roligt och positivt sätt att arbeta, säger Maryam Wahlund, arbetsförmedlare och projektledare.

Hittills är det endast ett företag som är med, Humana. Företaget har valt att ta emot nyanlända på sina äldreboenden i Lerum, Hedegården och Riddarstensgården, och Kungsbacka. 

– Humana behöver personal till sommaren och det är inte alltid lätt att hitta arbetssökande till vården, konstaterar Maryam Wahlund.

I hemmen

Hon förklarar att många av de nyanlända har erfarenhet av att ta hand om äldre, dock oftast inte från den här typen av äldreboenden.

– I många av länderna som de kommer ifrån tar man hand om de äldre generationerna i hemmet.

Deltagarna läser yrkessvenska med inriktning på vård och omsorg under tre månader, i studieperioden ingår också praktik på Humanas äldreboenden. 

– Både studierna och praktiken hjälper dem att bygga upp språket, säger Maryam Wahlund och fortsätter:

– De lär sig också vårdbegrepp och hur man arbetar på ett äldreboende.

Under praktikperioden är de i skolan en dag i veckan.

– Humana har till exempel velat att de ska gå igenom webbplattformen, där det står vilka värderingar och policys företaget har.

Det här är det första projektet som kombinerar yrkessvenska och direktkopplar till arbetsgivare.

– Det har varit positivt motiverande för dem som är med att det är praktik och en möjlighet till sommarjobb. 

Får sommarjobb

Det är 14 nyanlända som är med i projektet, de går bredvid en handledare under praktiken. Till sommaren har samtliga sommarjobb förutsatt att det går bra under praktik och skola. Av de 14 har 7 praktik i Lerum, fem är på Hedegården och två är på Riddarstensgården. Könsfördelningen på Hedegården är två män och tre kvinnor och på Riddarstensgården är det en man och en kvinna.

– Vi försöker få in männen också i vårdyrket, säger Maryam Wahlund.

Hon hoppas kunna genomföra liknande upplägg med andra företag.

– Det har varit jätteroligt att arbeta på det här sättet. Arbetsgivarna behöver hitta sommarpersonal och det känns jättekul att man gör det bland just den här målgruppen. Humana har varit framåt i tänket. Som arbetsmarknaden ser ut i dag är det svårt att få personal till vården och här har Humana varit tidigt ute med att prova ett nytt koncept, säger Maryam Wahlund.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det