Foto: Daniel Elfvelin
Foto: Daniel Elfvelin

Tennisklubben tvingas flytta

LERUM

Stenkullen blir med största sannolikhet Lerums Tennisklubbs nya hemvist. Något annat alternativ tycks inte finnas när deras hall ska rivas för att göra plats för bostäder.
Om två år löper arrendeavtalet ut och kommunen vill inte förlänga det.

Tennisklubbens ordförande Hans Karlander tittar missbelåtet på kontraktet han har plockat fram från en gammal pärm. Det är från år 2000 då kommunen erbjöd klubben att köpa marken där deras hall och utomhusbanor finns. Men raden där Lerums Tennisklubb skulle ha skrivit under är tom.
– Det är klart att det känns bittert, men vi är en ideell verksamhet och det fanns inga pengar. Vid den tidpunkten ansåg vi att vi inte hade råd, konstaterar han.
Klubben har själv byggt och äger hallen och om man hade lyckats hosta upp slantar och köpa marken hade situationen varit en annan idag.

Klubbens idé
Sedan maj förra året har framtiden varit oviss då kommunen insåg att strandskyddet hindrade de tidigare tänkta planerna för ett nytt bostadsområde – Aspen strand. Fram tills nu har klubben ändå haft förhoppningar om att få stanna kvar i området, men på ett möte med politiker och tjänstemän förra onsdagen meddelade kommunen att man inte vill förlänga arrendeavtalet som löper ut den 31 december 2019.
Det som framför allt gör Hans Karlander upprörd är att det ursprungligen var tennisklubbens idé att utveckla hela platsen mellan Aludden och campingen. Med hjälp av arkitekter arbetade man fram ett förslag som presenterades för kommunen 2001.
– Det var klubbens idé att utveckla Aspen strand med möjlighet att mixa tennis, bostäder och bad och göra det till något riktigt fint, men sedan går kommunen vidare och kommer överens med de exploaterande företagen utan att den som äger fastigheten på marken får vara med, säger han.

Att hallen ska ersättas av bostäder är inget nytt beslut. Det har kommunen tidigare aviserat med motiveringen att det är viktigt med bostäder nära kollektivtrafiken. Men ambitionen var alltså att få en ny hall någonstans i närheten. Strandskyddet innebär att det inte går att bygga nära sjön, men ett annat förslag har varit att bygga närmare E20 och göra hallen till en ljudbarriär.
– Kommunen tyckte att det skulle bli för dyrt, men det går att bygga så. Titta i Partille (Partille arena), där har man satsat, säger Hans Karlander.

Nytt förslag
Enligt kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) är beslutet inte taget på ekonomiska grunder. Han konstaterar visserligen att det skulle bli dyrt, men förklarar att hallen trots allt skulle behöva flyttas så långt in från vägen att den skulle ”ta mark” som ska användas till bostäder.
Flera alternativa platser har diskuterats. Ett förslag som kommunen presenterade förra året, och som tennisklubben ansåg godtagbart, var vid Dergården. Men det förslaget har nu dragits tillbaka då ytan inte räcker till. Det nya förslaget är istället i Stenkullen, i Ölslanda i närheten av brandstationen och Hedegården.
– Jag förstår att man är besvikna men det är den enda lämpliga platsen och den ligger bara fyra kilometer bort, inte på andra sidan jordklotet, säger Dennis Jeryd.

Han ser det också som ett plus att även tennisen hamnar i Stenkullen, där en stor del av kommunens idrottsliv finns. Och inte minst är det en stor fördel att det är kommunal mark där det redan i dagsläget är tillåtet att bygga en idrottsanläggning. Detta gör att man slipper tidskrävande arbete med detaljplan i en process som måste gå snabbt.
Men vad händer om ni inte hinner bygga någon ny tennishall innan arrendeavtalet går ut?
– Det är klart att vi måste få till en lösning, vi måste se till att det finns en anläggning. Annars kanske vi får förlänga arrendet med ett år eller liknande.
Blir det kommunen som bygger den nya hallen?
– Vi är inte framme där än, men det är troligt att det blir kommunens hall som de kommer att hyra av oss.

Ett par timmar efter mötet med kommunen berättar Hans Karlander om beskedet för tennisklubbens pensionärer, som precis avslutat sin förmiddagsträning. Kritiska röster hörs.
– 2011/2012 var det mycket prat om en ny hall här och klubben blev invaggad i förhoppningar. En tennishall borde få leva vidare i den här miljön på ett eller annat sätt, anser Bengt Bergstedt, nybliven medaljör i veteran-SM.

Ungdomarna påverkas
Många tänker på klubbens barn och ungdomar, som får längre till träningarna. Det perspektivet lyfter även Hans Karlander fram.
– Vi är mycket besvikna på kommunens agerande. Framför allt för att många av våra 325 miniorer och juniorer som idag promenerar och cyklar till träningarna måste bli körda.
– Lerums Tennisklubb har funnits här sedan 1939, i snart 80 år. Vi har själva byggt och finansierat hallen och nu blir vi offer när vinstintresset i att exploatera går före, resonerar Hans Karlander.
Kommunen har bett LTK att ta ställning till förslaget i Stenkullen.
– Det är dystert att det inte finns någon vilja till dialog. Nu säger de att bollen ligger hos oss, men på vilket sätt gör den det? undrar Hans Karlander.

Dennis Jeryd får frågan om vad som händer om tennisklubben säger nej?
– Bra fråga. Om de hittar någon annan möjlig plats så får vi hantera det, men det börjar bli bråttom och vi gjorde en stor inventering när vi tittade på alternativ för Aspevallen också.
I det fallet hittade inte kommunen någon tänkbar yta och fotbollsplanen blir kvar. Allt tyder på att tennisklubben tvingas bort, men Hans Karlander vägrar att slänga in handduken än.
– De har stängt dörren, men jag hoppas fortfarande att vi ska kunna ha en dialog och hitta en lösning som passar alla, säger han.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Tack för en välskriven artikel. Hoppas kommunen öppnar öronen och tar en konstruktiv dialog med klubben. Ungdomarna är värda det.

    En som var där

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher