Foto: Daniel Elfvelin

Analysera, Agera!

KRÖNIKA

Gå inte ner till Bagges torg i de gamla paltorna. Säger kloka hustrun.
Funnes en Gillaruta här skulle många X-a ett instämmande. Hur många? Återkommer till det.
Det var så skönt att dra på gamla tröjan, byxan med rymd och de ingångna dojorna, släppa allt och bara gå ut. Detta som motvikt till kostym och slips som gällde då på jobbet. Och titlar. Stig, fysiklådornas skapare, skulle tituleras Överingenjör Lindholm. Chefen var Doktor Tham, patriarken med en liberal själ, med en son Carl som blev minister. På den tiden liberaler var vänster och Hjörne skrev ”små, små ord” i GP. I Lerum knåpade Lars Borke ihop Annonsbladet.

Den nya tiden kom med du-reform, ledig klädsel och computers. Ut med skrivmaskiner, pärmar och papper. Beställningsunderlag samma väg. Allt fanns i maskinen. Visst var jag impad. Ändå lite skeptisk. Alltså, det gällde att rädda dokument, handledningar och reservdelar undan i någon vrå. Givetvis pajade systemet i början. Gissa vem som kunde reda ut en del.

Min något blandade utbildning kompletterades efterhand med en radda kortkuser i säljteknik, några i företagets regi, några bra, några tvivelaktiga. En kurs avslutades med att vi parvis i bil tog oss in till företaget för slutomdöme och intyg. Frågan ställdes: vilken väg körde vi? Alla svarade: motorvägen. Rätt! Den raka vägen ger säljmax. Men ett par, gissa vilket, vi tog först den slingriga, trevliga vägen innan vi valde stora vägen sista biten. Att upptäcka omgivningen, analysera, agera.

En annan kurs. Sälj, sälj, sälj. Slutprov. Vad är viktigast? Att sälja svarade alla utom en. Att skapa förtroende! Mitt svar. Vad du än säljer, en vara, tjänst eller idé: skapa förtroende. Det blir så mycket lättare då.
Svaret på frågan i början: jo många skulle markera gilla. Utan att läsa vidare. Kanske två av tre. En gillaruta i slutet av texten är inte lika lätt att ta ställning till. Att gilla allt?

Nu är denna min serie krönikor slut. Mest nostalgi ur livet, en del Lerum, emellanåt landet, länderna längre bort. Inte åsikter? Om politik, religion, invandring, utbildning. Ändå lite som du kanske märkt. Vi bör väl lära av vad som varit? Analysera och sedan agera.
Nu ska jag byta om och gå ner till byn.

  • Jerry Fondén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det