• Foto: Ian Schemper
  • Foto: Slöjd & Byggnadsvård
  • Foto: Ian Schemper
  • Foto: Slöjd & Byggnadsvård

Dags för Reko på Nääs

NÄÄS

Till helgen hålls den fjärde upplagan av Rekofestivalen på Nääs. Ett digert och mångsidigt program väntar besökarna.

Det som tidigare hette Rekofestivalen heter nu kort och gott Reko. Men innehållet är i princip detsamma som tidigare år – det handlar bland annat olika workshops, kurser, utställare och hantverkare där allt kretsar kring det övergripande temat hållbarhet.

Ulrika Lindh är byggnadsantikvarie och samordnare på Slöjd och byggnadsvård på Nääs, som är en del av Västarvet.
Det var hon som tog initiativ till festivalen för fyra år sedan för att skapa en mötesplats för kreativitet. Första året hölls evenemanget mitt i veckan och lockade ungefär 100 besökare om dagen. Sedan dess har festivalen förlagts på veckosluten och vuxit successivt. Förra året lockades runt 750 besökare om dagen.
– Nu hoppas vi på att det blir åtminstone 1 000 om dagen. Det växer så sakteliga och det känns jätteroligt, säger hon.

Kurser och workshops
Under de två dagarna kommer det att hållas ett flertal föreläsningar, kurser och workshops. De flesta workshops är kostnadsfria. Kurserna kostar pengar och kräver föranmälan till Vuxenskolan.
Bland föredragshållarna finns Anders Krasse som kommer att prata om att minska sin konsumtion.
– Han har renoverat sitt hus med återbruk och lever billigt. Han försöker att frigöra sig från ekorrhjulet och leva minimalistiskt, och kommer att prata om hur det går för honom, säger Ulrika Lindh.

Mikrolån
Ett annat föredrag hålls av föreningen Soluppgången, som stickar mössor och vantar som sedan säljs. Pengarna föreningen får in lånas sedan ut.
– De försöker göra skillnad i världen med hantverk. De lånar ut pengar via mikrolån till kvinnor som sysslar med jordbruk runt om i världen. De har lånat ut 57 000 dollar hittills, säger Ulrika Lindh.
Utöver föredrag, kurser och workshops kommer helgen att bjuda på en slöjdmarknad med inte mindre än 50 utställare. På söndagen blir det även retroloppis då den som vill kan komma och sälja sina prylar. Enda kravet är att sakerna är från 1990 eller tidigare.

Vernissage
På lördag är det dessutom vernissage för konstutställning A clear day, där åtta olika konstnärer skapat verk som visas upp utomhus i slottsparken.
I projektrummet på Nääs konsthantverk ställer Frida Breife ut textil.
Reko pågår under lördag och söndag. För den som vill åka på elektrisk väg till festivalen kommer elbåten Säfvelången II att på lördagen trafikera sträckan Floda centrum – Nääs slott – Nääs fabriker.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher